recep tayyip erdoğan ın cumhurbaşkanı olması

independence
gunumuz ko$ullarinda cok olasilik dahilinde degildir.

oncelikle erdogan’in gonlunde yatan ba$kanlik sistemidir ancak cumhurba$kanligi secimleri 2012 de yapilacagi icin ba$kanlik sistemine 1 senede gecilmesi mumkun degil. bu anlamda $u andaki cumhurba$kanligi yetkileri ile erdogan kesinlikle cumhurba$kani olmayi istemez.

velhasil istedi.

ne chp ne mhp ne de bdp erdogan’i cankaya ko$kune cikartmaz. milletvekili sayisi da eskiye nazaran daha az olan akp, bu secimi sadece kendi siralarindan gercekle$tiremez. tum $artlar birle$tiginde erdogan’in cumhurba$kanligi $imdilik uzak bir utopya olarak gozukuyor. gerci zaman neleri getirir, kimler nerelerden istifa ederek akp siralarina gecer, bunu da zaman gosterecek.
clear conscience
2007 referandumu sonrası cumhurbaşkanını artık halk seçecek.cumhurbaşkanı 5 yıl için seçilecek,en fazla iki kez görev alabilecek(5+5).gül sonrası erdoğan rahat rahat cumhurbaşkanı olacaktır.tabi anayasa değişikliklerinde başkanlık sistemini getirebilirse bu sistemi tercih edecektir.
yani başkanlık sistemini getirme haricinde erdoğan ın başka partilere ihtiyacı yok şu anda.rahat rahat oynayacak.hülya avşar ne demiş;artık akp raket biz top.
independence
erdogan’in kendi tercihi olarak cumhurba$kani olmasi cok olasilik dahilinde degil oncelikle. $u andaki cumhurba$kani yetkileri erdogan’in sadece cankaya ko$kunde masasinda oturmasina olanak saglar. bilindigi uzere turkiye’de cumhurba$kanligi makami neredeyse semboliktir. oyle ki kendisine yollanilan kanun tasarilarini onaylamasa bile eger meclis 3 kere ayni tasariyi yollarsa onaylamak zorundadir(eger anayasa mahkemesine goturmezse konuyu). bu yetkiler erdogan’a gore degildir, sirf bu yuzden bile olsa ba$kanlik sistemi faal olmadan erdogan cumhurba$kani olmak istemeyecektir.
biskuvit
erdogan, bundan sonraki hedefinin cumhurbaskanligi oldugunu daha once belirtmistir. oyle ki 2007 referandumunda da evet diyen halk, ya da secimde akp ye evet diyen tum yurttasin yarisi bu adami cumhurbaskani yapacaktir. ayrica bunlar akp. bunun cumhurbaskanligi sirasinda baskanlik sistemini getirir, cumhurbaskani ilk baskan olacaktir diye de madde koyarlar.
independence
boyle bir adaylik oldugu taktirde abdullah gül’un yeniden aday olmayacagi konu$uluyor.

sebep?

vefa.

zamaninda abdullah gul’e cumhurba$kanligini erdogan hediye edince abdullah gul de kendisine olan vefa borcu sebebi ile yeniden aday olmazmi$. oyle deniliyor.
independence
akp artik i$i gucu birakti bu konu uzerine yogunla$ti. erdogan’in cumhurbaskani olmasinin hemen ardindan hic zaman gecirmeksizin abdullah gul’un de basbakan olmasi icin formuller yaratilmaya calisiliyor. misal tbmm’de tek sandelyesi akp’den oaln bayburt icin bayburt milletvekili simdiden istifaya hazir. anayasaya gore eger bir ilin bir temsilcisi bile olmazsa mecliste, ara secime gidilir. maksat bayburt sandalyesinin bosaltilip ara secimle abdullah gul’u milletvekili secitirmek. sonrasinda erken bir olaganustu kurultay ile gul’un genel baskan secilmesi ve basbakanlik.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26175661.asp
independence
$ahsimi uzecek durumdur. ba$bakanken de fazlasi ile uzuluyorum zaten. siyasette olmasi ve turkiye’de ya$amasi bile uzulmemiz icin fazlasi ile etkenken bir de cumhurba$kanligini du$unmeye bunye dayanamiyor dogal olarak. kismi beyin ölümü yasiyorum.
galopp
kendisi istediği ve seçimlerde adaylığını koyduğu takdirde yüksek ihtimal dahilinde olmakla birlikte kendisi bu riske girer mi bilmem. risk dediysem, hem yasama hem de yürütmeyi " başka ellere " teslim etmek, ki emanetin teslim edileceği ellerin kendi boğazına yapışabileceği ihtimalinin ne kadar olduğunu hesaplamaktadır muhtemelen.
independence
vakti zamaninda $unu da tarti$mi$iz biz ama care olmami$;

(bkz: abdullah gül ün cumhurbaşkanı olması)

tum soylenilenler tum konusulanlar nasil ki abdullah gul’un cumhurbaskani olmasina mani olamadi, simdi de tum soylenilenler ve tum konusulanlar tayyip erdogan’in cumhurbaskani olmasina mani olamayacaktir. tabi once kendisinin istemesi lazim.
independence
bugun akp cumhurbaskani adayi olarak aciklandigina gore artik 10 ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasinda yani cok yuksek ihtimalle ilk turda gercekle$ecektir bu durum. ha kucuk bir ihtimal de olsa ikinci tura belki kalir ama sonuc kesindir her $ekilde.

cunku neden?

rakiplerini gozden gecirince nedeni hemen ortaya cikiyor zaten.

chp ve mhp’nin cati adayi: ekmeleddin ihsanoğlu.

hdp’nin adayi selahattin demirtaş.

kim zorlayacak ki erdogan’i bu yarista?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol