aşı

spoiled
aktif bagisikligin saglanmasinda kullanilan bir yontem olup enfeksiyonun gecirilmesiyle saglanan bagisikliga esit olan,aktif bagisikligi olusturmak icin kullanilan antijen veya antijenler karisimi hede.
muque
insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri ve mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkisinin ortadan kaldırılarak sağlam kişilere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelere aşı denilmektedir.
sipsi
ne için yapıldığı hakkında insanları yeterince bilgilendirmediğimiz için, bir çok insan çocuğuna aşı yapılmasına karşı çıkıyor. ben bunu son 2 haftadır gözlemliyorum. hangi okula aşıya gitsek mutlaka çocuğuna aşı yaptırmak istemeyen onlarca öğrenci anne-babası oluyor. bunların bir kısmı çocuğunun kronik hastalığından-ki bunlara hastane ortamında yapılması mantıklı, o yüzden haklılar-, bir kısmı ise tamamen çocuğunun ’hasta olacağı’ düşüncesiyle yaptırmak istemiyor. aşının bir koruma yöntemi olduğundan habersizler. yeteri kadar açıklama yapmazsan, eğitimlere gitmezsen, özellikle kadınların beraber çalıştığı halk eğitim gibi yerlerde bilgilendirme yapmazsan, bunları toplum sağlığını korumanın en son maddesine atarsan olacağı budur. zavallı çocuklar her türlü tehlikeye açık yaşamaya çalışırlar. şimdi doktorlar arasında yoğun bir tartışma var aşılamanın zorunlu olması, rızaya bırakılmaması konusunda. iki tarafın da haklı olduğu taraflar var, zor bir durum.

son dönemlerdeki domuz gribi aşısı tartışması da insanları inanılmaz etkilemiş durumda. başbakanın farklı, sağlık bakanının farklı, doktorların farklı konuştuğu bir yerde, çocuğunu aşılatmak istemeyen insanlara kızmak o kadar saçma ki...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol