nişan

louandreassalome
bir garip hadise,birkaç gün öncesine kadar bana böyle bir organizasyonun başrol oyuncusu olacağımı söyleseler ağzımla gülmeyeceğimden emin olduğum hede.ha ne oldu,ne değişti hayatımızda?hiçbir şey.sadece büyükler mutlu oldu,ilişkiye farklı bir gözle bakmaya başladı insanlar. bense olayın akabinde yüzüğümü çıkarttım,sözlüğüme geri döndüm.

edit:bu entry nişanlı olmak nasıl bir duygudur diye merak edenlere sürrealist bir bakış açısından yorum getirme amacıyla yazılmıştır.

editin de editi:nişan olayı öyle uzun hazırlık gerektiren bir şey de değilmiş.2 gün önce karar verip,kıyafet,saç,makyaj,yemek,ulaşım işini aynı günün içerisinde halledip,üstüne bir de son ana kadar entry girebiliyor insan.tabii mükemmel bir kayınvalidenin var olması faktörü de etkili burada.
pipisik
amasya’dan:

genellikle hafta sonları kız evinde yapılır. nişana davet için, erkek evinden birisi çıkar ve davet ettiği her eve bir şeker veya davetiye verir. daveti yapan kişiye ‘okuyucu’ denir.

kız evinde, gelenlere yemekler verilir, getirilen hediyeler, sesi gür biri tarafından bağırılarak çevreye duyurulup orta bir yerde oturan gelinin başında çevrilir (töre çevrilmesi), takılar takılır. nişanlılık süresinde, dini bayram olursa kız evine kurbanlık ve hediyeler gönderilir.
pipisik
antalya’dan:

bu tören, iki tarafın anlaşmasına göre yapılır. basit olarak, aileler arasında, sade bir tören olacağı gibi, bir nişan balosu da olabilir. göreneğe göre, nişan için bir salon tutulur. sadece kadınlar toplanır. nişan olacak genç kızı, yüksekçe bir yere oturturlar. her iki tarafın akraba ve dostları bu törene davetlidirler. bu merasime oğlan evi ve misafirlerinin topluca gelmesi ve kız evi ile akrabaları tarafından karşılanması adettendi.

çalgıcılar, düğün salonunu görmeyecek bir şekilde yerini alır. genellikle bu tören gündüz geniş bahçelerde yapılırdı. herkes oynar, oyunlar genellikle hareketli ve tek olarak oynanan yerli danslardır. bu arada yaşlı hanımların oynadığı zeybek de oldukça ilgi çekicidir. eğlencenin sonuna doğru nişan merasimi yapılır. müzik eşliğinde kayınvalide yüzüğünü ve kendi nişan hediyesini takar. arkasından bütün oğlan evi hediyelerini renk renk kurdele ile takarlar. sıra kız evine gelir. onlar da nişan hediyelerini takınca artık nişan takılan genç kızın oynaması gerekir. bu esnada bütün gözler ondadır. çünkü bütün kolları boynu, parmakları, göğsü çeşit çeşit altın ziynetlerle doludur. ayrıca altın yerine o sırada tedavüldeki kâğıt paralar takanlar da bulunur. bu merasim bitince, tören de biter ve kız evine gider. bütün bu takılan eşyaların saklanması gerekir. takılan her hediyenin kimin tarafından takıldığı öğrenilir. çünkü takılan bu hediyeye, yeri ve zamanı gelince karşılık vermek adettir. nişanlanan gençlere bundan sonra yavuklu denirdi.

yukarıda anlatılan nişan törenleri bugün genellikle erkekli kadınlı toplulukların katıldığı balolar şeklinde de yapılmaktadır.

pipisik
bilecik’ten:

kız istenip olumlu cevap alındıktan sonraki perşembe veya pazar günü akşamı kız evi tekrar ziyaret edilir. “mendil alma” denilen bu ziyarette kıza çeyizinde harcamak için bir miktar para verip söz yüzüğü takar. daha sonra nişan günü karalaştırılır. nişandan bir müddet önce iki aile birlikte alışverişe çıkarak gelin ve damat için gerekli giyim eşyaların alırlar. nişandan bir gün önce kızın evine nişan için alınan giyecek ve kuruyemişleri getirirler. aynı gün iki üç saat sonra da kız tarafı, oğlan evine bohça götürür. bu bohçada damat ve yakınları için çeşitli armağanlar bulunur. nişan , salon ya da evde yapılır.

davetlilerin huzurunda bir aile büyüğü tarafından nişan yüzükleri takılır. oğlan tarafı aldıkları bilezikler, küpe, altın ve saat gibi ziynetleri kıza taktıktan sonra, kız ve oğlan davetlilerin elini öperler. yeni nişanlılar ortaya çıkarak birlikte karşılama oynarlar. daha sonra erkekler düğün yerini terk ederek bayanları kendi aralarında eğlenmeye bırakırlar.nişandan bir gün önce gelen armağanlar konuklara gösterilir.armağanlarla birlikte gelen yemişler, birgün sonra kızın arkadaşları tarafından eğlence düzenlenerek yenir.

tcktb

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol