ground speed

independence
yer hızı anlamina gelen tanim. havacilikta kullanilir. yuksek irtifalarda hiz net olculemeyecegi icin gostergedeki hiz ile ground speed hizi farklilik gosterecektir. yuksek irtifalarda surtunmenin azligi sebebi ile gosterge surati cok dikkate alinmaz, yerine ground speed hizi dikkate alinir ki bu surat yerdeki hiza hemen hemen denk bir hizdir. misal gosterge hizini bir ucakta 300knot/h olarak gorurken gorund speed hizini 450knot/h gormeniz(orantiyi salladim) cok olasidir.
independence
ruzgar bir $ekilde kar$idan aliniyorsa ground speed gosterge süratinden du$uk gozukecektir. misal $u anda istanbul atatuk havalimanindan kalkip dubai’ye ula$maya cali$an bir ucak eger 37 000 feet yukseklikten ucuyorsa ankara uzerinde alacagi ruzgar 266 dereceden 37knot hizinda olacakti ki bunun anlami sag arka kanat caprazindan alinan bir ruzgar demektir. bu durumda ground speed 510knot i gosterirken gosterge surati 285knot olacaktir. oysa rusgar 266 derece yerine 147 dereceden alinsaydi ground speed 450 lere du$ecek gosterge surati ise buna nispeten orantili bir $ekilde artacakti.

not: surat ve hiz verileri 20 aralik 2010 pazartesi saat 21:15 metar’i icin gecerlidir. 5 dakika sonra her $ey fazlasi ile degi$ebilir. ruzgar hizi degi$kendir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol