başbakanın meclis kürsüsünde ağlaması

independence
2 gun once 1980 ihtilali sebebi ile idam edilen genclerden bir tanesinin ailesine yolladigi mektubu okurken ba$bakanin aglamasi durumu.

burada bana ters gelen bir kac $ey var, izah etmek isterim.

1- ulkeyi yonetme konumunda olan ki$iler kesinlikle ama kesinlikle duygusalliktan uzak ve hatta neredeyse insani hislerinden arinmi$ olmak zorundadir. en azindan ulke yonetimi ile alakali kararlar alirken ve ulke insaninin gozu onundeyken bu tur insani zaaflardan kacinmasi zaruridir. bir ulkenin ba$bakani, ulkenin meclisinde konu$ma yaparken aglayamaz, boyle bir luksu yoktur. hele hele acliktan son derece hakli olarak aglayan bir vatanda$ina "anani da al git" diyebilen bir ba$bakan bunu hic yapmamalidir, inandiriciligi sifirlaniyor direk olarak. ulkeyi yonetmekle ilk seviyeden yetkili olan ki$i, ulke insaninin kar$isinda dimdik, metanetli ve tum duygusalliklarindan arinmi$ olarak durmalidir zira aksi taktirde kendisine inanarak oy veren milyonlarca insanda psikolojik cokuntu ba$lamasi cok da $a$irtici bir $ey olmaz. ba$bakanim agliyorsa ben de kendimi atarim aha tam buradan diyebilecek insan sayisi cok az degil bu ulkede.

2- haydi diyelim ki sen memleket yonetmekle birinci dereceden yetkili bir bireysin ve 80 lerde yazilan bir mektuba agliyorsun. e o zaman ne demeye referanduma 12 eylul anayasinin neredeyse aynisini goturuyorsun? bu nasil bir celi$kidir ki? senin referanduma goturdugun anayasa daha kenan evren ve benzerlerinin yargilanmasini saglayamiyor ki? gercekten darbe yapanlar marmaris’te bodrum’da resim yaparlarken, sirf darbe soylentileri yuzunden ordunun en yetkili isimleri cezaevlerinde yatiyorlar $u anda ve henuz net bir sucluluklari da yok ustelik. sen bunlari zerre duzeltmeyen bir anayasayi al referanduma gotur, sonra da bu anayasa sebebi ile yargilanip idam edilen bir gencin mektubuna agla. kim yer bunu allahina$kina?

3- yine aglama kismina geleyim. bir ba$bakan bir gencin idamindan onceki mektubuna aglayabiliyorsa, bir genelkurmay ba$kani da her gun doguda $ehit olan askerlerimizin arkasindan hungur $angir aglayabilmeli oyle degil mi?

degil.

degil tabi a.k. $ehitlerin ardindan gozya$i doken bir genelkurmay ba$kanini sogukkanliligi elden birakmi$ demektir ki bu sefer de "vatan sagolsun" diyen milyonlarin zihinlerinde kimi $upheler olu$ur. cok $ukur ki genelkurmay ba$kani bunu yapmaz, ba$bakan yapar.

4- yapmasin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol