meksika körfezi nde çevre katliamı

independence
louisiana aciklarinda bulunan bir petrol platformu yakla$ik iki hafta once patladi, yandi ve batti. bu olayin sonucunda meksika korfezine de her gun 750 bin ton civarinda ham petrol kari$ir oldu. halen daha konu ile alakali kesin bir cozum bulunamadi ve suya kari$an petrol hizla amerika sahillerine dogru ilerliyor. denizin ate$e verilmesi du$unuldu, olmadi yer altina bir i$ makinesi indirilerek petrolun ciktigi yerden huni benzeri bir metal konulmaya cali$ildi ve bu metalden petrol tankerlere aktarilmaya cali$ildi ancak bu da sonuc vermedi.

$imdi dunya eli kolu baglanmi$ bir $ekilde bu cevre katliamini izliyor ve $imdilik kimse bir $ey yapamiyor.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14537394.asp

$u resimler de felaketin boyutunu cok net $ekilde gostermeye yeterli;

http://www.boston.com/bigpicture/2010/04/oil_spill_approaches_louisiana.html
atacamadesert
20 nisan 2010 tarihinde meksika körfezinde pertol arama lisansı olan deepwater horizon adlı platformda meydana gelen ve 11 kişinin ölümüne sebep olan patlamadan sonra başlayan petrol sızıntısının faturası milyarlarca dolara yükselmekte..

amerika kıyılarında "ulusal felaket" derecesinde çevre kirliliğine yol açan patlamayla başlayan petrol sızıntısının durdurulması için tasarlanan 100 tonluk özel üretim çelik ve beton karışımı fanus bir gemiyle açık denizde tabana indirileceği noktaya getirilip dibe indirilmeye başlandı.

bu arada meksika körfezi nde geniş bir alanı kaplayan petrol tabakası uzmanların korktuğu biçimde amerika nın louisiana eyaleti kıyılarında son derece önemli bir yabanıl yaşam alanı olan chandeleur adaları na ulaştı.
sipsi
petrol sızıntısı hala tam olarak durdurulamamış. 20 nisandan beri denize yayılan petrol miktarının, 64-148 milyon litre arasında olduğu tahmin edilmekteymiş ve bu sebeple abd’nin karşılaştığı en büyük çevre felaketi ünvanına da sahip olmuş.

ayrıntılar için:

http://tinyurl.com/2ek3gt4
independence
bp firmasi bu sebeple abd’nin bugune kadar gormu$ oldugu en yuksek tazminat cezasina carptirildi. bp’ye kesilen ceza net 4,5 milyar dolar. $irket bu rakami odemeyi de kabul etti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol