baskın oran

independence
profesör, siyasetçi. milliyetçilik, azınlıklar, türk dış politikası, din-devlet ilişkileri üzerine çalışan oran ayrıca agos, radikal iki ve birgün gibi süreli yayınlarda yazar olarak çalışmaktadır. 2007’de öğretim üyeliği görevinden emekli olan oran, istanbul 2. bölgeden bağımsız milletvekili adayı olmuş ancak yeterli oy alamamıştır. oran’ın yayınlanmış oniki kitabı vardır ve iki kitabın editörlüğünü yapmıştır.


1945 yılında izmir’de dünyaya geldi. saint joseph ve izmir atatürk lisesi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra siyasal bilgiler fakültesi’ni kazanan oran, 1968’de burdan mezun oldu. 1969’da aynı fakültede asistan olarak göreve başlayan oran, 12 mart 1971 darbesi döneminde okuldan uzaklaştırıldı. danıştay kararıyla 1972 yılında geri dönen oran, 1974 yılında doktorasını tamamladı.
12 eylül 1980 darbesi gerçekleştiğinde yardımcı doçent olan oran’ın görevine yök kararıyla son verildi. 1983 temmuzunda idare mahkemesi tarafından görevi iade edilen oran, okula başladığı gün 1402’yle sıkıyönetim tarafından görevinden tekrar alındı. sıkıyönetimin ankara’da sona ermesiyle 1990 yılının ekim ayında önce idare mahkemesinin sonra danıştay’ın kararıyla siyasal bilgiler fakültesi’ndeki görevine iade edildi.

baskın oran 1991 yılında doçent, 1997’de ise uluslararası ilişkiler profesörü oldu. 2006-2007 dönemi başında öğretim üyeliği görevinden emekliye ayrılan oran, 3 aylık bir süreç için ingiltere’de bulunan oxford üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak gitti.

oran, 1 haziran 2007 günü ortak bağımsız aday platformu girişimiyle istanbul 2. bölgeden bağımsız milletvekili adaylığını açıkladı ancak seçimlerde yeterli oy alamadı. 30 mayıs 2008 tarihinde, türk intikam tugayı tarafından ölüm tehtitleri aldığını açıkladı. ermenilerden özür diliyoruz kampanyasını başlatan isimlerden birisi olan oran, bu kampanya ile ilgili olarak söylediği ’’1923’ten beri beynimizi yıkıyorlar’’ sözleri ile tepki çekmiştir.

milliyetçilik, azınlıklar, türk dış politikası, din-devlet ilişkileri üzerine çalışan oran, ermenice olarak yayınlanan haftalık agos, radikal iki gibi dergilerde yazmakta ve birgün gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaktadır. başbakanlık insan hakları danışma kurulu (ihdk) üyeliği ve onun alt komisyonu olan azınlık hakları ve kültürel haklar alt komisyonu başkanlığı görevleri yapmış olan baskın oran, ankara üniversitesi’nde ders vermeye devam etmektedir. 70 kadar bilimsel makalesi bulunan oran’ın yayınlanmış 12 kitabı bulunmaktadır.

kitapları

o azgelişmiş ülke milliyetçiliği - kara afrika modeli

o türk-yunan ilişkilerinde batı trakya sorunu

o atatürk milliyetçiliği - resmî ideoloji dışı bir inceleme

o kenan evren’in yazılmamış anıları (iki cilt)

o nerde o eski mapushaneler

o devlet devlete karşı

o kalkık horoz - çekiç güç ve kürt devleti

o yunanistan’ın lozan ihlalleri

o küreselleşme ve azınlıklar

o dalavera memet’in bodrum tarihi

o enişte gözüyle bodrum

o türkiye’de azınlıklar

editörlüğünü yaptığı kitaplar

türk dış politikası kurtuluş savaşından bugüne olgular, belgeler, yorumlar cilt 1:1919-1980

türk dış politikası kurtuluş savaşından bugüne olgular, belgeler, yorumlar cilt 2:1980-2001

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol