donald arthur glaser

independence
1926 yılında cleveland’da doğan rus asıllı amerikan fizikçisi donald arthur glaser, cleveland teknoloji enstitüsünde okudu. burada öğrenim gördükten sonra 1949 yılında michigan üniversitesine girdi. bundan sonra da 1959 yılında kaliforniya üniversitesine profesör olarak girdi.

sıvı hidrojenli veya helyumlu kabarcıklar odasını icat etti. bu alet yüksek enerjili partiküllerin varlığını tespite ve incelemeye yarayan wilson odasının gelişmiş bir şeklidir. bununla 1960 nobel fizik ödülünü kazandı. bir kabarcığın veya başka bir sıvı içinde yüzen bir sıvı damlasının yüzeyinin bütün noktalarda yüzey gerilimi aynı olduğu için kabarcık veya damla küresel bir şekil alır. sıvı zarları esnek olduğu için uygun tutucular ve karkaslar kullanılarak damlaya sonsuz değişken şekiller verilebilir.

içinde, mesela oksijen gibi bir gaz bulunan bir kabarcığı bir elektro mıknatısın kutupları arasına koyarak kabarcığın alacağı şekilden gazın ne çeşitli bir manyetik (para veya diyamanyetik) olduğu anlaşılır. kabarcıktaki renklenme olayı bir ince tabaka içine girişim olayıdır.

http://www.bilimadamlari.net/bilim-adamlari/33-donald-arthur-glaser.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol