emasya

independence
toplumsal olaylarda ilin mulki amirinin talebi ya da karari beklenmeksizin, bolgedeki garnizon komutaninin emri ile askerin de toplumsal olaylara mudahalesine imkan taniyan protokol. ismi emniyet asayis yardimlasma protokolu’nun kisaltilmasindan meydana gelmektedir. 1960 li senelerden bu yana yururlukte olmasina ragmen bulent ecevit zamaninda maddeler guncellenmi$ ve askere cok daha fazla yetki taninmi$tir. oyle ki ilk ciktigi zamanlarda ilin mulki amirinin talebi ve karari sonucunda asker olaylara mudahale ederken, 1997 civarinda yapilan duzenlemelerde artik asker mulki amirin istegini ya da kararini beklemeden toplumsal olaylara direk mudahale edebiliyor. daha da otesi il valisi boyle durumlarda guvenlik ile alakali yetkilerini garnizon komutanina devrediyor ve olaylara mudahale eden askerlerin yanisira polis gucu de garnizon komutaninin emri altina giriyor.
telsiz arkadasi
hükümetin kaldırılması arzusunda olduğu protokol; hakkında, insanı "çekin kardeşim askeri herşeyden. ne orman yangınına müdahale etsin, ne selde insanlarını kurtarsın, ne karda mahsur kalanlara yardım eli uzatsın. türk askeri aynı amerikan askeri gibi olsun. türk ordusu kendi vatandaşını bile vurma yetkisine sahip amerikan ordusu gibi olsun." şeklinde düşüncelere yönlendiren kararların alındğı protokol.
independence
protokolun kaldirilmasina ko$k de $iddetli bir $ekilde destek veriyor.

bir gun olsun hukumet bir $ey soylesin de ko$k kar$i ciksin, o gun biyiklarimi kesicem.

not: biyikli degilim evet ama uzatir oyle keserim.
x
kaldırılmasına şiddetle karşı olduğum fakat yetkilerinin sınırlandırılmasını istediğim oluşum.
independence
kaldirilmasi $arttir, hatta bana kalsa jandarmanin sorumluluk alani dahilinde olan tum merkezleri de polise devrederim ancak polis sayisi $u anda o kadar cok degil, o sebeple jandarma $imdilik bu bolgelerde ideal.

ote yandan emasya protokolu cercevesinde olu$an toplumsal olaylarda ilin mulki amiri yetkilerini bolgenin garnizon komutanina devretmek zorunda. yani devlet kendi otoritesini kendi eli ile askere teslim ediyor, hem de ulke icerisinde, hem de $ehir merkezinde.

buradan $u sonuca varabiliyoruz.

istanbul da 1 mayis gosterileri esnasinda olaylar buyudugu taktirde, garnizon komutani ilin mulki amirinden yani validen bir talep gelmesini beklemeksizin istanbul merkeze tabur tabur askerle dalip, bir de valinin yetkilerini alip diledigince at ko$turabilir.

yava$.

demokrasilerde sivil irade esastir ve sen sivil otoriteyi kendi ellerinle askere teslim edersen bu anla$ilabilir bir $ey olmaktan cikar.
x
kaldırıldığı zaman yaşayacaklarımızı göz önünde bulundurursak, yıllar sonra pişman olacağımız kesindir. depremlerde sellerde yangında kısacası doğal afetlerde götümüzü her zaman asker korumuştur. 19 ağustos 1999 da gerçekleşen depremde enkaz çalışmalarına ilk olarak polisler ve doğal afet kurumları değil askerler koşmuştur. çevre güvenliğini polis değil asker korumuştur. polis kendi canına düşerken askerler enkaz çalışmalarına katılıp herhangi bir hırsızlık olaylarını önlemiştir.

karda kara kışta yolda kalan insanları resmi kurumlar ile birlikte askerler kurtarmıştır.

kısacası emasya bu ülke için vazgeçilmez kaftandır fakat yetkilerini sınırlamak gereklidir.
independence
genelkurmay ba$bakanliga bagli olarak cali$an bir kurumdur, dolayisi ile devlet kurumudur. illerde devleti valiler temsil eder, dolayisi ile illerde bulunan garnizon komutanliklari da validen emir alirlar. bu baglamda vali herhangi bir ihtiyac halinde askerden zaten yardim isteme hakkina sahiptir ve valinin talep ettigi yardim asker tarafindan yerine getirilmek zorundadir. boyle bir talep icin emasya protokolune hicbir $ekilde gerek yoktur. emasya protokolunun yururlukte olmasi, tum bu argumanlari tersine cevirmekte ve valinin yetkilerini bile garnizon komutanina devretmektedir. her halukarda vali toplumsal olaylarda askerden destek isteyebilmektedir, emasyanin varligi bunu degi$tiren bir faktor degildir.
ozee
bilinenin aksine mülki amirin toplumsal olaylarda,asayiş,emniyet konularında kolluk güçlerinin yetersiz olduğu durumda garnizondaki askeri birlikleri bu olayların önlenmesi için görev planını içeren,polisin garnizon komutanının komutasında olduğu yürürlükten kaldırılmış protokol,burada o ilin,ilçenin,bölgenin yönetimi,belediyesi,yürütmesi garnizon komutanının yetkisinde olmamaktadır asayişin sağlanmasını gerektiren konudaki taktik yetkiden söz edilmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol