gizli reklam

independence
reklam yasagi olan urunlerin, gizliden gizliye reklamlarinin yapilmasi durumu. misal sigara reklamlari ya da alkol reklami her daim yasaktir ama ozellikle turk filmlerinde kadir inanir’in ictigi rakinin ve sigaranin haddi hesabi yoktur. i$te bu yolla yapilan urun reklamlarina gizli reklam deniliyor.
greyfurt
sanırım türkiye’de telif hakkı ihlallerinden sonra en çok işlenen reklam suçudur. aslında haber niteliği taşımayan bir olayı kullanarak çeşitli ürün veya hizmetlerin reklamını yapmakta gizli reklamdır ve yassahtır.

yunusların neşeli oluşunu haber yapıp ("hadi bilmem ne parka gidelim" özendiriciliği),
türkiye’ye gelen yeni model süper lüks otoyu alan ünlü sporcunun haberi (tabiki otomobilin reklamı yapılmaktadır) gibi...

en ucuz örneklerinide küçük yerlerin haber portallarında yaparlar. bekir amcanın açtığı kokareç dükkanı bile haber yapılır.

ayrıca (bkz: subliminal advertising)

sanayi ve ticaret bakanlığının ticari reklam ve ilânlara ilişkin ilkeler ve uygulama esaslarına dair yönetmeliğinin 5.maddesinin "d" bendi
ve
rtük’ün reklamların sunumuyla ilgili kanunun 21. maddesine göre, radyo ve televizyonlarda gizli, örtülü reklam yasaktır. (radyo ve televizyonların kuruluş ve yayınları hakkında kanun’da da konuyla ilgili bazı hükümler bulunmakta sanırım ama üşendim, afedersiniz)
alorarola
sanal reklam uygulamalarının başlamasıyla göz yanılmalarına sebebiyet verdirterek ruhani bir boyut kazandırılan yasal ihlallerinin çiğnendiği uyanık reklam çeşididir.
emma the gold one
haberler yoluyla yapılanı çok etkili oluyor. ismini bir gün önce kimsenin bilmediği tekirdağ yolundaki bir elektronik marketin haberlerde yer alan ’’çok ucuz’’ ürünlere saldıran insanların yarattığı izdiham görüntüleriyle tanınması en belirgin örneğidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol