gdo

independence
genetically modified organism kelimelerinin kisaltilmi$i, yani genetigi degi$tirilmi$ organizmalar.

nedir bu peki?

amerikali bilimadamlarinin bir $ekilde kuresel acligin onune gecebilmek amaci ile geli$tirdikleri bir uygulama. anlayacagimiz dilden anlatmak gerekirse domatesin icerisine balik geni konulmasi durumu. boylelikle gidalar cok daha uzun omurlu oluyor.

ancak bir de diger yonu var konunun;

bu sistem uygulandigi zaman yiyecekler bagi$iklik sistemimizi cokertebilme riski ta$iyor ve bu durumda da tum hastaliklara hazirliksiz bir $ekilde davet cikartabilmi$ oluyoruz. pek cok ulke bu uygulamaya kesinlikle kar$i ama turkiye’de kimsenin haberi bile yokken uygulamanin onunu acacak duzenlemeler yapilmi$ ve bu tur gidalarin satilmasi icin onumuzde hicbir engel kalmami$. yasaklanan tek $ey ise bu tur gidalarin etiketlerinde bu ozelliklerinin yazilmasi. yazilmayacak, yasak.
sipsi
şu anda flash tv haber bülteninde bu organizmalarla ilgili bir haber var. mandalinayı suya atıyorlar ve kırmızı bir boya çıkıyor. bir de anladığım kadarıyla yediğimiz meyve sebze ıvır zıvırın gdo olup olmadığını da bilemeyecekmişiz. farmvilledeki tarlalarımızı evlerin önüne taşıma vakti geldi sanırım.

(bkz: afiyet olsun)
orqn
en kötüsü de bu ürünlerin üzerinde ’genetiği değiştirilmiştir’ şeklinde bir uyarı bulunmadan satılacak olması.hiç olmazsa seçme şansı verselerdi.
independence
melemen yaparken domatesten ba$ka bir $ey kullanmamiza gerek kalmayacak bu salaklik sayesinde. nasil olsa o domatesin icerisine sivri biber geni de enjekte edilmi$ olacaktir. hatta hatta domates ve sivri biber genlerini yumurtanin icerisine enjekte etsinler, kirip yumurtayi yiyelim menemen yerine. en guzel bisi.
independence
somon’a da uygulami$lar bundan, baligin kamburu cikmi$, kopekbaligi gibi bir $ey olmu$ garibim. gdo kullanilan baliklar 3 kat daha hizli buyuyormu$ ve hem daha iri hem de daha besleyici oluyormu$ ama baligin tipi kayiyor bir kere her $eyden once, tavanin uzerindeyken "bana su verdi" diye dile gelmesini bekliyorsunuz ister istemez. hayir henuz bizim tavanin uzerine misafirlige gelmedi kendisi ama haberlerde gordum.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol