türk halkınin sanata bakış acısı

independence
turk halkini bir kac gruba ayirarak ozetleyebiliriz bu baki$ acisini yahut baki$ acilarini.

1- kimi tv programlarina telefonla baglanip, o anda studyoda bulunan her kim varsa "sizi cok begenerek izliyoruz, siz buyuk bir sanatcisiniz" diyen kitle. bu kitle ayni zamanda ajdar anik icin de ayni soylemlerde bulunmu$tur muazzez abaciicin de. bu kitlenin gozunde o anda studyoda bulunan ki$inin kimligi onem ta$imamaktadir. yegane onemli $ey kendisinin telefonla canli baglantiya katilip sesini milyonlara duyurabilmi$ olmasidir. pek cogunu gordum studyodaki ki$inin ismini dahi bilmeksizin "$arkilarinizi severek dinliyoruz" diyen. oysa o anda studyodaki bir di$ hekimi ama onemli bir ayrinti degil bu da. nihayetinde telefondaki sesini ba$kalarina duyurd ve koydeki halasina selam soyledi ya, yeterli.

2- $arki soyleyen herkese sanatci diyen ama resim yahut heykel yapanlar ile alakali zerre fikre sahip olmayip, o ki$ileri de bo$ i$ler yapmakla itham eden kitle. bu kitlenin baki$ acisi da $arki soyleyen ki$inin gogus dekoltesi ile gotunun catalinin ne kadar gozuktugu ile dogru orantilidir. tuba ekinci bu kitle icin bicilmi$ kaftandir.

3- az sayida olmakla birlikte sanatin ne olduguna dair gercekten fikre sahip olup, onune sunulan her bireye sanatci demekten imtina eden kitle. sayilari son derece az olmakla birlikte mumkunse korunmaya alinmalidir bu kitler, zira zamanla yozla$maya kurban gitmesi cok muhtemeldir.

extreme ornek: bir de ben boyle sanatin icine tukururum insanlari vardir ki kendilerinden bahsederek sozlugun veritabaninda gereksiz bir yiginti yapmak istemem ama bir bkz vermekten de geri durmam.

(bkz: melih gokcek)

not: ukdeymi$ bu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol