ertuğrul osmanoğlu

independence
kendisi osmanli imparatorlugunun devami halinde padi$ah olacakti. son $ehzadedir. 1912 senesinde dogmu$ ve ne yazik ki gectigimiz gunlerde hayatini kaybetmi$tir. bugun cenazesi kaldirildi. kendisi ile alakal detayli bilgi olarak $unlari bulabildim;

osman ertuğrul osman (devletli necabetli osman ertuğrul efendi hazretleri), (d. 18 ağustos 1912, nişantaşı , istanbul- ö. 23 eylül 2009, istanbul)

1994-2009 yılları arasında osmanoğulları ailesinin en kıdemli üyesi ve hanedan reisi olmuştur.

ii. abdülhamit’in torunu, şehzade mehmed burhanettin efendi’nin oğludur. annesi aliye melek nazlıyar hanımefendi’dir. 1924’de viyana’da tahsilini sürdürürken, hilafet’in kaldırılmasının ardından osmanlı hanedanının bütün fertleri türkiye’den sürgün edilmişti. 1933 yılında babası ile abd.’ye yerleşmiş, babasının 1949 yılında vefatından sonra, 1952 yılında kanada merkezli bir madencilik şirketi kurmuştur. 1991 yılında osmanlı hanedanı ile benzer bir akıbeti paylaşan afgan kraliyet ailesinden prens abdulfettah tarzi’nin ve dr. pakize tarzi’nin kızı zeynep tarzi (d.1940) ile evlenmiştir.

osman ertuğrul osman, akıcı bir şekilde türkçe, ingilizce, almanca ve fransızca biliyordu ve italyanca’yı konuşabilir, ispanyolca’yı da anlayabilirdi.

1974’de yürürlüğe konulmuş bir af kapsamında, ailenin diğer üyelerini takiben, ilk kez 1992 yılında türkiye’ye gelmiş, 2004 yılında da türkiye cumhuriyeti vatandaşlığını almıştır. buna rağmen daha ziyade new york manhattan’da yaşamıştır.

osmanlı hanedanının "reisi" ve "son osmanlı" diye anılan osman ertuğrul efendi, 23 eylül 2009’da istanbul’da, yaşlılık ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü amerikan hastanesi’nde vefat etmiş, 26 eylül 2009 tarihinde sultanahmet camii’nden kaldırılan naaşı, bakanlar kurulu kararı ile çemberlitaş’taki ii. mahmut türbesi’ne defnedilmiştir.

http://tinyurl.com/ye3npxu

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol