tiroglossal kist

sipsi
sözlüğün pek kıymetli doktor adayları başta olmak üzere, tıbbi konulara ilgisi olan yazarlar için anlatılması farz olan hastalıktır. 3 gündür üzerinde çalıştığım sunum konum olan tiroglossal kist hakkında kısa ve öz bilgilerle başlığı şenlendireyim, sözlüğe de katkım olsun. (bkz: kendini bi bok sanmak)

en sadeleştirilmiş şekliyle: tiroid isimli bezimiz biz anneciklerimizin karnında gelişmeye başlarken hop diye şu anda olduğu yerde belirivermiyor. aslında hormon salgılayan organların bir çoğu çatanak diye şu anki yerinde çıkmıyor ya neyse konuyu dağıtmayalım. anne karnında oluşmaya başlamamızın takriben 4. haftasından sonra tiroid dil kökünde oluşmaya başlıyor ve ilerleyen haftalarda bir kanal boyunca normal yerine göç ediyor. bu göç tamamlanınca bu kanalın ortadan kalkması gerekiyor. işte embriyolojik dönemde bu kanal ortadan kalkmazsa nur topu gibi bir tiroglossal kistimiz oluyor.

e kistimiz oldu da doktor kistimiz olduğunu nasıl anlıyor değil mi? işte yenidoğanın fizik muayenesi sırasında genelde boynun orta hattında, enfeksiyon kapmamışsa ağrısız, yutkunmayla hareket eden bir kitle var ise doktorcuğumuz hemen şüpheleniyor. şüphelenir şüphelenmez de gidiyor bir tiroid sintigrafisi çektiriyor ki anlayalım bakalım gerçekten tiroglossal kist miymiş diye..

emin olduk tiroglossal kistmiş, bir de tedavi ediverelim. canımız çocuk cerrahımız kisti ve etrafındaki bilumum dokuyu çıkartıveriyor. ahanda bitti.

buraya kadar sıkılmayıp okuyan tüm küçüklerimin gözlerinden, büyüklerimin ellerinden, yaşıtlarımın da errm öyle işte öperim yani.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol