milli egemenlik mesalesi

independence
$oyle kimi ozellikleri varmi$ bu me$alenin;

--------------------------------------*----------------------------------------

meşale’nin temsilî özellikleri:
tbmm kampüsü içindeki en yüksek nokta olan kabatepe parkı’na konumlandırılan millî egemenlik meşale’si, bereketli toprakları sembolize eden ve üzerinde buğday başakları olan bir kaidenin üzerine oturmaktadır. kaidenin üzerine konulacak plâtformda m. kemal atatürk’ün, meclis’in kurumsal kimliğinin temelini oluşturan "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözü yer almaktadır. meşale’nin tabanındaki düzlemde, ilk meclisi kuran 437 milletvekilinin isimleri ve illeri yer almaktadır. alevi yukarı taşıyan silindir üzerinde sarmaşık halinde yükselen zeytin dalı bulunmaktadır. zeytin dalının her yaprağında "sarı efe, yörük ali, nafize kadın, kara fatma" gibi millî kahramanlarımızın isimleri yer almaktadır. böylece bu isimler, millî egemenlik alevini ateşleyen kahramanları simgelemektedirler.
alev çanağının etrafında yer alan 16 ay yıldız, tarihte kurulmuş olan türk devletleri’ni temsil etmektedir. iki metreye varacak olan alev yüksekliği, ankara’nın bir çok yerinden rahatlıkla görülebilecektir. meşale, millî egemenlik yılı’nı temsilen 2005 yılı sonuna kadar yakılacaktır.
proje, millî egemenlik yılı kutlamalarını organize eden komite tarafından planlanmış ve tbmm genel sekreterliği işletme ve yapım müdürlüğü mühendislerince hayata geçirilmiştir. millî egemenlik meşalesi’nin bir yıllık yakıt ihtiyacı aygaz a.ş. tarafından bedelsiz olarak karşılanmaktadır.
meşale’ye ait teknik bilgiler:
boy: 12 m.
silindir gövde çapı: 80 cm., üst çap 60 cm.
alev çanağının çapı: 4 m.
alev yüksekliği: 2 m.
meşale kaidesinin çapı: 7 m.

--------------------------------------*----------------------------------------


http://www.gonulcelen.net/milli-egemenlik-mesalesi-t-38164.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol