yolcu uçağı

independence
bu ucaklar son derece yuksek irtifalardan ucarlar, bu durumun da kimi mantikli ve zaruri sebepleri vardir.

1- yuksek irtifalarda hava yogunlugu azalmaktadir, bu sebeple de surtunme azalir ve tuketilen yakit miktari alcak bir irtifaya nazaran bir hayli fark eder. 5000 fetten ucmak ile 30 000 feetten ucmak arasinda ciddi bir yakit farki bulunmaktadir.

2- yuksek irtifalarda, dolayisi ile bulutlarin yukarisinda hava muhalefetleri gercekle$mez. tum ibnelik bulutlarin altinda olmaktadir, bulutlarin yukarisina ciktiniz mi hava kaymak gibidir, bas basabildigince. bulutlarin altina indin mi ruzgarindan tut yagmuruna, $im$egine, firtinasina her sik mevcuttur.

3- yuksek irtifada arizalanan bir ucagin(misal motorunun durmasi) suzulme mesafesi alcak irtifada ucan bir ucaga nazaran cok daha fazladir. 30 000 feet civarinda ucan bir ucagin motorlarinin hepsi susmu$ olsa dahi 100km otedeki bir havalimanina suzulerek guvenli ini$ yapabilir. guvenli ini$ dedigime bakmayin, ini$ son derece sert ve gurultulu olacaktir ama yere cakilmasindan iyidir.

4- stall olarak adlandirilan ve tum pilotlarin korkulu ruyasi olan aksaklik alcak irtifada meydana gelirse sictiniz, kurtulu$unuz yok. ancak 30 000 ve yukarisi bir yukseklikte stall durumundan kurtulmak hayli basit olacaktir. ucagin burnunu a$agi dondurursun ve serbest du$u$e izin verirsin, ucak daha 20 000 lere varmadan kendini zaten toplar.

uzar bu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol