kürt dili ve edebiyatı

benduruyorumsebagitti
belçika’da "ana dilde eğitim" diyebileceğimiz uygulamaya son veriliyormuş. ulusal birliği zedeliyormuş bu uygulama! malûm, ülke bölünmeyi ciddi ciddi tartışıyor. valon ve flamanlar, rahat mı batıyor, artık neyse dertleri...

biz de olmayan dile öpücük veriyoruz. türkçe, arapça ve ağırlıklı olarak da farsçadan oluşan bir dil.

yüzyıllardır yaşadıkları bölgenin feodal yapısı ve arazi şartları dolayısıyla oluşmuş de facto bir durum, empreyalizmin kaşıması, içerideki bazı dangalakların gafleti, dalaleti ve hatta ihaneti sonucu bu hale geldi.kutlu olsun.

bu dilde yazılı, sözlü bazı eserlerin olması, onun kendi başına bir dil olduğunu göstermez. bu ırkçı ya da inkârcı bir söylem değildir.

doğu toplumlarında (türkiye’nin batısı da "doğu"dur canlar) dolmuş geleneği vardır. tren, otobüs, minibüs, midibüs, traktör de aynı kategoridendir. yıllarca abd, ingiltere, rusya, fransa... bu coğrafyada okullar açmış, kampanyalar yürütmüş; at koşturmuş, direksiyon sallamış. e meyve vermeyecek miydi bu kadar çaba?

bir de şu var: terör olmsaydı, bu kadar olumsuz çağrışımlar yapmazdı bazı zihinlerde. bir lazca, çerkezce, boşnakça hatta sırpça/ermenice dahi bu kadar olumsuz bir algı oluşturmuyor. "düz ovaya insinler" dediler ama onlar molotofları, taşlarıyla indi, her bahanede demokratik! tepkilerini göstermek için.

bu bölümde okuyacak öğrenciler kürtçelerini geliştirmek, pratik yapmak için kürtçü/pkk yanlısı yayın organlarını mı okuyacak? irak’ın kuzeyinde kur(dur)ulan uyduruk kürdistan’a mı gidecekler?

sonuçta mezun olanların bir kısmı üniversitelerde istihdam edilecek, bir kısmı kürtçü/pkkcı hareketler içinde yer alacak, bir kısmı istihbarat da istihdam edilecek. eğer başka planları yoksa... bölgede vali, öğretmen, imam ve değişik memuriyetlerde görevlendirilmek gibi...

rumuz pilis tiray egen
olması gerekn bu dur. lazlar isterse onlarında olsun. çerkezler vs. hepsinin dili ve edebiyatı akademik olarak en azından kabul edilsin. 30 sene sonra hırtça diye bi dil de çıkabilir (xd zaaa aq) kim bilebilir. dil dildir. dilin toprağı ya da vatanı yoktur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol