mustafa kemal atatürk e mustafa kemal demek

independence
kimi zaman dikkat ediyorum, hatta kimi zaman ben de yapiyorum(benimkisi kesinlikle bilincli degil), pek cok tarti$ma programinda, ne bileyim pek cok kitapta, ko$e yazisinda denk gelirim bu hitap tarzina ama nedense gece gece aklima takildi.

mustafa kemal ataturk’e pek cok yerde sadece mustafa kemal denilir ve benim aklima daha $imdi du$tu jeton. ve yine daha $imdi du$en jetonun sayesinde aklima takilan du$unce o dur ki, bu hitap tarzi bilincli olarak yapilmaktadir. bir zamanlar kendisini mesih ilan eden refah partili bir milletvekili vardi(ismini hatirlayan varsa bana da hatirlatsin), o benim atam degil ben ona ataturk demem diyiip durmu$tu. o zamanlar toplum olarak nefret etmi$tik kendisinden cunku bu du$uncesini kelimelere dokup deklare etmi$ti. oysa bugunlerde bu i$ler daha gizli kapakli yapiliyor ama etkisi tek bir delinin soyleminden cok daha kuvvetli oluyor.

kimin aklina takildi $imdiye kadar mustafa kemal ataturk’e sadece mustafa kemal denmesi, allaha$kiniza durust olalim. demin de soyledigim gibi benim aklima daha yeni geldi boyle bir $ey ve sonradan hatirladim ki kimi yazilarimda ben de sadece mustafa kemal demi$tim ulu ondere.

e peki nedir bizlerin ataturk kelimesini eksiltmemizin sebebi?

artik siklikla sadece mustafa kemal ismine denk gelmemiz sebebi ile bizler de bilincsizce sadece mustafa kemal demeye ba$ladik, buna ali$tirildik. adim gibi eminim ki bu hareket son derece planli bir hareket ve bu plan tikir tikir i$lemekte tipki bir saat gibi.

daha dikkatli olmak lazim en basit gorunen olaylarda dahi. devir oyle bir devir cunku.
angelus
efendim bir kısım bireyler tarafından mustafa, mustafa kemal selanik de doğmuş, tarlalarda karga kovalamış, askeri okulda okumuş, bir takım savaşlarda başarılar kazanmış, ülkesini düşmanlardan temizleyecek hareketleri başlatmış başarılı bir asker olarak kabul görülüp sevilirken atatürk bu hareketlerin sonunda osmanlı imparatorluğu nunun yerine türkiye cumhuriyetini kurmuş, hilafeti kaldırmış, inkilaplar yapmış, devrimler gerçekleştirmiş yani kısaca cümlenin başlangıcında belirttiğim "bir kısım bireyler"in hoşuna gitmeyen, işine gelmeyen icraatlar gerçekleştirmiş ayrı bir kişilik olarak, bir devlet adamı olarak görülür. bu sebepten ötürüdür ki mustafa kemal atatürk ilgili mecra tarafından mustafa kemal olarak sevilir, sevilmese bile seviliyormuş gibi görülür, ama atatürk kısmından kesinlikle hazzedilmez, mesafeli yaklaşılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol