abdullah gül ün ermenistan ziyareti

independence
6 eylul 2008 tarihinde abdullah gul tarafindan gercekle$tirilecek olan tarihi gaflet.

once yeni ba$layanlar icin ermenistan’i hatirlayalim.

ermenistan, onyillar boyu "siz ermenileri kestiniz, soykirim yaptiniz, ermeni soykirimini kabul edeceksiniz yoksa belanizi sikeriz!" diye diye uzerimize yuklenen sinir kom$umuzdur. ayrica ermenistan, her zaman karde$lerimiz olarak nitelendirdigimiz azerbeycan’in karabag bolgesini halen fiili i$gal altinda bulunduran ulkedir. ve yine ermenistan, kimi sebeplerle turkiye’den toprak talep eden bir ulkedir. yani ermenistan can degildir, canan hic degildir. bu sebeplerden oturu de turkiye’nin en yuksek makami tarafindan ziyaret edilmesi gereken bir ulke hic hic hic degildir.

hah, bu ulkenin cumhurba$kani duzeyinde ziyaretine gaflet demi$tim degil mi? e vallahi oyle.

yuksek ihtimalle yurtdi$indan, ab’den, amerikadan, ozellikle fransa’dan ve muhtelif diger ulkelerden "cumhurba$kaniniz bu daveti kabul etmeli" gazi aldikca alan ba$ba$akan, "karde$im" olarak nitelendirdigi cumhurba$kani abdullah gul’e de ayni ayarda gazlar vererek cumhurba$kaninin bu kararinda yuksek etkili olmu$tur. aksi taktirde siyasetle hicbir alakasi olmamasi gereken bir makam olan cumhurba$kanligi makaminda bulunan bir ki$i, ulkenin di$ siyaseti ile cok ama cok yakindan alakali bir sebeple aramizda buzlar olan bir ulkeye ziyarete gider.

milli mac?

yemeyin bizi agalar yemeyin. ne milli maci. kac milli maca gitmi$ abdullah gul? o kadar onemliydi madem uluslararasi musabakalarimiz, pekin’de nicin yoktu sayin cumhurba$kani? amerikan ba$kani pekin deydi, rusya devlet ba$kani pekin deydi, turkiye’den ulke yonetiminden kimler vardi pekin’de?

cumhurba$kani abdullah gul’un 6 eylul 2008 tarihli ermenistan ziyareti, turkiye tarihinin en onemli gafletlerinden ve tavizlerinden birisi olacaktir hic ku$kusuz.

uzun yillardan bu yana deniz baykal’in begendigim tek cumlesini duydum bugun.

"hazir gitmi$ken ermeni soykirimi anitina da celenk biraksin, oraya gitmesi icin israr eden insanlari daha mutlu eder."
independence
anla$ilan o ki bu durumdan rahatsiz olan tek ben degilmi$im.

siyaset meydani’nin bugunku konusu da abdullah gul’un ermenistan ziyareti. rahatsiz olanlara en azindan +10 ekleyebiliyoruz bu durumda. al bir de yanina deniz baykal’i etti mi sana 12 ki$i.

du$undum de bir boka yarar bir rakam elde edemedik.
benduruyorumsebagitti
ziyaretin azerbaycan ve ermenistan cephesi ile siyasi gözlemci/gazeteciler tarafından nasıl görüldüğü/değerlendirildiği ile ilgili, bir halit kakınç yazısı:

"azerbaycan, baştan bu yana olayın içinde

azerbaycan, bir bütün olarak cumhurbaşkanı abdullah gül ün ermenistan ziyaretini destekliyor. hatırlayacaksınız - erdoğan, aliyev’le sıcak çatışma sırasında 5 saat baş başa görüştü. azerbaycan’ın yumuşak tavrının temeli bu görüşmede atıldı. yani ziyaretin olası olumlu sonuçları ve geleceğe dönük yararları konusunda fikir birliğine varıldı.

bakü odaklı eleştiriler hiç yok mu? elbette var, var ama az. en ağır eleştiri, milletvekili anar memmethanov’dan geldi. memmethanov, makalesini rusça yazıyor. kendine ait internet sitesi day.az’da, “abdullah’ın, bizim gülümüz’ün ziyareti” başlıklı - sarkastik olmanın ötesinde, hakaret dolu bir yazı yazdı.

ziyareti, azerbaycan’daki rus ve iran uzantıları da aleyhte kullanma çabasına girdiler. bir millet-iki devlet söylemini sarsmak için kullanmak istediler. “orası ayrı devlet, bu ziyaret bunu kanıtlıyor. türkiye, aslına döndü. biz kendi işime bakalım.” (zerdüşt alizade. türkiye’yi önemsemez. karabağ kurtarılacaksa, bunu azerbaycan yapacak görüşünün savunucusu)

alizade, 1999’da azerbaycan harp akademisi’nin türkiye’nin desteği ile kurulmasına sıcak bakmamıştı.

türkiye’ye rusya ve ermeni övgüsü

karabağ azatlık teşkilatı gibi bazı sivil toplum kuruluşları, doğal olarak eleştirdi. muhalefet partileri, “canım, ille de görüşülecekse, başka bir zeminde görüşselerdi” diye geçiştirdi.

özellikle dikkatimi çeken iki yorum var: internet dergisi ruskiy reporter’i 28 ağustos - 4 eylül tarihli 32. sayısında, rus siyasal gözlemcilerin ortak görüşü şu şekilde idi:

“bu süreçte türkiye çok başarılıydı: rus, gürcü ve amerikan istihbaratları iyi çalışamadı. türk istihbaratı en iyi çalışandı. olayları iyi kestirdi. manzarayı tesbit etti ve aliyev’e telkinde bulunarak işe karışmasını engelledi. türkiye, amerikan gemilerini boğaz’da birkaç gün oyaladı. o da ruslar’ın işine yaradı. türkiye’nin performanı iyi idi. ermenistan ziyaretini de bu açıdan değerlendirmek doğru olur...”

ünlü bir ermeni gözlemci, edward abramyan da mitq.org internet sitesinde şu yorumu yaptı: “türkiye, genel olarak kafkasya’da daha aktif olmak istiyor. rusya bunu biraz kıskanıyor. ermenistan’a türkiye bir olta atıyor... ve ermenistan da bu tezgâha geliyor. ermenistan, türkiye’ye bağımlı hale dönüşüyor...”

azerbaycan kamuoyuna ayrıntılı bilgi verilmeli...

özetle, azerbaycan’da çoğu lehte, birtakım şeyler söylendi ama, ziyaretin muhtemel zararları konusunda doğru dürüst bir eleştiri gelmedi.

azerbaycan, bağımsız bir devlet olarak yenidir. ilişkilerin karakteri, tam olarak oturmamıştır. kamuoyunun siyasi bilinci tam olarak olgunlaşmamıştır.

cumhurbaşkanı’ndan, ziyaret sonrası geniş bir açıklama gelse, iyi olur... niye gittim’in anlatılması, azerbaycan için çok önemlidir.

gül, dönüşünde azerbaycan tarafını iyice bilgilendirmeli ve bunun azerbaycan kamuoyuna yansıtılmasını sağlamalıdır. bu, azerbaycan’a hesap verme değil, mevcut kardeşlik ilişkilerinin gereğidir."

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=128951,10,207



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol