türkiye ye demokrasi gelsin

independence
turkiye "demokratik", laik ve sosyal bir hukuk devletidir.anayasamizin degi$tirilmesi dahi teklif edilemez maddelerinin ba$inda bu hukum yer alir.

turkiye laik olabilir, sosyal olabilir, bir hukuk devleti olabilir ama kesinlikle demokratik degildir.yahut demokrasinin ne oldugunun henuz bilincinde degildir ve yonetimdekiler turkiye demokratiktir $eklinde kendilerine avutmaktalar.

du$uncelerini dile getirdigi icin sorguya alinan insanlar oldukca, du$uncelerini kendi ko$elerinde okuyuculari ile payla$tiklari icin emniyet tarafindan sorgulanan ve oradan mahkemeye sevkedilerek cezaevine du$en insanlar oldukca, bireylerin kendi du$uncelerini korkusuzca ve kursu dokunulmazligi olmaksizin dile getiremedikleri surece, bir ulkede demokrasiden bahsetmek ne denli mantikli ve inandirici gelir kulaga bunu bilmiyorum, bilen birilerinin varligini da bilmiyorum ustelik.

demokrasinin evrensel tanimi $u $ekildedir;

ulkeleri olu$turan halklarin kendi kendilerini yonetebilmesi.

peki halk kendi kendisini nasil yonetecek? secimler olacak ve halk kendisini yonetmesini arzu ettigi insanlari ba$a getirecek ve ba$takiler de halkin refahi icin yine kendilerine halk tarafindan verilen yetkileri kullanacak.yani halkin bizzatihi kendisi yonetimden cok daha ustun bir durumda olacak, yonetim halka hizmet edecek.

misal, halkin secmi$ oldugu bir yonetici yine halktan olan bir insana "anani da al git buradan" demeyecek, diyemeyecek.derse de hesabini yine halka verecek.

ancak yine ote yandan halkin ba$a getirmi$ oldugu yoneticileri yine halkin bizzatihi kendisi indirecek, eger secilmi$ yoneticiler uzerlerine du$enleri yerine getiremiyorlarsa.bunu bir savcinin suc duyurusu sonucunda mahkemeler yapmayacak.eger yonetimdekiler suclu ise mahkemelerin en fazla yetkileri en yakin zamanda yeni secimler yaratabilmeleri ve bu secimlerde "eger halkin bizzatihi kendisi isterse" o zaman yine halk tarafindan bu yoneticilerin yonetimden alinmasini saglamak olacak.

du$unce adamlari toplumun ileri gidip refaha ula$abilmeleri adina du$uncelerini ozgurce dile getirebilecek.gazeteciler kimseden korkmaksizin ko$elerinde du$uncelerini yazabilecek.kimi basin yayin organlari uzerilerinde hukumet yahut siyaset baskisi hissetmeksizin objektif olarak gundeme yakla$abilecek, gundemi yakalayarak halki aydinlatabilecek.

bu ve benzeri durumlar soz konusu olan bir ulkede demokrasiden tam anlami ile soz etmek mumkundur.bu sayilanlardan sadece birisi dahi eksik olsa demokrasinin ismini dahi anmak zerre anlam ta$imayacaktir.

boyle bir turkiye vucuda geldigi zaman ya da benim goremedigim geli$meler varsa lutfen birileri beni uyarsin, ben de tukurdugumu yalayayim.
sitare
kendinden başkasının da en az senin kadar düşünebildiğini, hayata dair istekleri, beklentileri olduğuna inanıp saygı göstermekle başlayacak olan harekettir. ötekilerin de vatanıdır burası diyebilmektir. hakarete yada fiili mudahale olmaksızın insanların en uç fikirlerine bile katlanabilmektir. önce insanı sevmektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol