gençlik filmleri festivali

independence
$u $ekilde bir sunu$ bildirgesi olan festival.

----------------------------------*---------------------------------------

avrupa, dünya tarihinde daha önce hiç eşine rastlanmamış bir oluşumun içinde entegre oluyor. 1959’da girdiğimiz bu yolda entegrasyonun yapısı çok değişti ve biz de çok yol kat ettik, ama bununla birlikte avrupa kendi içerisinde de büyük bir entegrasyon sorunu yaşıyor. her yaştan insan üzerinde etkisi olan ve farklı maskeler altında yayılan (cinsiyet, etnik köken, din, kültür, yaş, sosyo-ekonomik durum, cinsel yönelim, fiziksel ve zihinsel yetenek vb.) ayrımcılık endişe verici gerçekler olarak varlığını ülkemizde de sürdürmektedir.

kültürel miras ve kültürler arası diyalog... insanoğlunun tek mirası olan kültür, ülkelerin birbirini anlamasında önemli rol oynar. ne var ki, diyalog köprülerinin hasar gördüğü günümüzde önyargılar da rengini değiştiriyor. soyut dil, seçici duyma, tarihsel ilişkiler, kültürel hakimiyet ve sorunların yadsınması sıra dışı olaylarla tetiklenen paralel gerçeklere neden olmaktadır. farklı toplumlardan korkmak ve reddetmek yerine farklılıkların gelişmesinin kültürel miras için çok önemli bir fırsat olduğunun bilinciyle hareket etmek ve kültürel gruplar arasında doğrudan iletişimi teşvik etmek kritik bir önem arz etmektedir.

avrupa’ya güneşin ilk doğduğu şehirde, istanbul’da, düzenleyeceğimiz gençlik filmleri festivali çerçevesinde saygı, hoşgörü ve karşılıklı anlayış ruhuyla, çeşitlilik ve birlikte yaşam temeline dayalı barış dolu toplumların oluşumunda ’uygarlıkların beşiği’ olan anadoluyu, avrupa birliği’ni ve dünyayı değişimin dinamiği olan gençlerin penceresinden anlamak-anlatmak, yeni bakış açıları kazandırmak ve öteki’nin bu değerler bütünün ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermek amacıyla festivalin ana başlığı “değişimin renkleri” olarak belirlenmiştir. değişimin renkleri ile; katılımcılar, ‘başkaları’ (farklı kültürden insanlar) ile iletişime kurup onları anlayıp farklı düşünce ve yaklaşımları keşfetme fırsatını yakalayacaklardır. bu durum festival kapsamındaki etkinlik katılımcılarının sosyal ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunacaktır.

ayrıca, avrupa mirasının en önemli parçalarından biri olan istanbul’un göz kamaştırıcılığıyla zenginleşecek olan ve 200 filmin ücretsiz gösterileceği festival için, alt başlıklar olarak da “göç”, “kültürlerarası diyalog”, “öteki”, “kadın ve çocuk” ve “kimlik” temaları belirlenmiştir.

einstein “çok garip bir dünya’da yaşıyoruz, ön yargıları yenmek atomu parçalamaktan zor” demişti. işte şimdi bizim amacımız da el ele vererek insanı, doğası ve sanatıyla ezelden anadolu’lu olan hoşgörü ve diyalog ile ayrımcılığı ve ön yargıları gidermek. tüm karar alıcıları ve uluslararası kuruluşları, devlet ve sivil toplum örgütlerini bu çabaya katılmaya ve değişim için destek sağlamaya çağırıyoruz.

(tamamen copy paste.)
-------------------------------*-------------------------------

http://www.genclikfilmlerifestivali.com/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol