sanayi politikası tezi

lady rosenred
bu tez, stratejik endüstrileri geliştirmek üzere 1990’lı yıllarda ortaya atılmıştır.stratejik ticaret politikasının ön şartıdır ve onu tamamlamaktadır.bir sanayi politikası öncelikle, "bazı endüstrilerin ülkenin ekonomik refahı ve dış rekabet gücü açısından hayati önem taşıdığı" varsayımına dayanır. bu endüstriler genellikle ileri teknoloji kullanır ve çok yüksek ar-ge maliyetleri gerektirir.

ileri teknoloji ürünlerinin üretimi sadece dış pazarlarda değil, milli ekonomi içinde de pozitif dışsal ekonomiler yaratacaktır. böylece dış ticaret olmadan da ekonomil gelişme artacaktır. stratejik ticaret politikasından farkı budur.

bu görüşü savunanlar, hükümetlerin, endüstrinin yarattığı sosyal fayda sosyal maliyetlere eşit oluncaya kadar sanayi teşvik politikası izlemelerini savunurlar.

bu görüşe karşı çıkanlar, kamu fonlarının gereksiz ve sonuç alınamayacak alanlara gidebileceğini söylerler. örneğin yıldız savaşları projesi, ses hızında ulaşım projesi vs gibi.

uygulamada, hükümetler, genellikle ileride rekabet gücü elde edebilecek, ileri teknolojilerle üretim yapan sektörlerden çok, zayıf, rekabet gücü olmayan sektörleri desteklemektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol