inanç kimligi

traktor
suç faktörünü büyük ölçüde etkileyen bir fenomendir. tabzonda işlenen papaz santora cinayetinde görev alan psikoloji ve toplum bilimi ile ilgilenen bilim adamlarının, o.a’ nın, papazı neden öldürdüğü sorusuna verdikleri alternatif bir vevaptır ayrıca, inanç kimliğini henüz oturtamamış ergen bireyin suça eğilimli olması.

ergenlik dönemindeki gençler, bunalım, boşluk içindedirler. fark edilme ve kendini kanıtlama çabası ile içinde bulundukları boşluktan kurtulmak isterler. öncesinde, bu gençler her yönlendirmeye açıktır. yani, zihninin kontrol altına alıp otonom birey olmktan çıkartmanız, eline bir silah vererek potansiyel suçlu konumuna dönüştürmeniz mümkündür.

atezim ile müslümanlık arasındaki gelgitler, henüz kişilği oturamamış bireyin içinde soru işaretleri bırakır. bunun sebebi, genç yaşta darwin teorileri, karl marx, hitler ve çeşitli siyasi, ideolojik dini kitap ve argümanlar okumaktır. kendine iç bir kimlik arayan birey bu tür kitaplarla aklındaki soruları gidermeye çalışır. bir yerde ateizme doğru kayarken, genetiğinden gelen dini yön, kişiyi daha da bir çıkmaza sokar. sorgular, sorgular, sorgular. bunun yanına sosyo kültürel çevre ve ülkenin siyasi, ekonomik, refah seviyesi de eklenince, kişi içine kapanır, hayal dünyasında sürekli birilerini öldürür, eyleme kalkışır.

bir insan hem ateist, hemde radikal islami bir kimlik taşıyabilir mi ? bu sorunun cevabı herkes için evet olmasa da, istisnai olarak evettir. bir dönem ateist, bir dönem dindar bir müslüman olmak, ergenlik dönemini atlatamamış veya bunalımlarından henüz kurtulamamış gençler için geçerlidir. bu tez, yetişkinler içinde olasıdır ancak istisnaidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol