fotoelektrik etki

peptid
fotoelektrik etki bir zamanlar butun bilim dunyasını mesgul etmis,daha sonra ise einstein tarafından acıklanaraktan huzura kavusmustur.

peki nedir bu?bilimadamları bir takım deneyler yaparken,bu deneydeki kobay potasyum olabilir mesela,kobayımızın uzerine ısık gondermislerdir ve daha sonradan yuzeyden bir elektron hareketinin olduğunu gormuslerdir.bu ısığın etkisiyle yuzeyden elektron koparmak mümkün oluyordu.

kopan elektronun enerjisi maxwell’e gore ısığın siddetiyle alakalı ve orantılı olmalıydı;ancak bunun ısığın siddetinden,ya da yoğunluğundan deyin istiyorsanız,bağımsız olduğu gozlemlenmisti;cunku mesela bir x yuzeyine sarı ısıkla bombardıman ettiğiniz zaman ilk basta hicbir elektron kopusu olmuyorsa,bu ısığın siddetini arttırın,sittin sene bekleseniz elektronları oradan koparamazsınız.

ısığın siddeti arttıkca kopan elektron sayısı artıyor,ancak hızları değismiyordu.ama siz frekanla oynarsanız iste o zaman hızda bir değisim oluyordu.

elektronların hızını ancak ve ancak ısığın frekansının etkilediği otaya cıkınca isler değisti ve albert einstein bunu soyle acıkladı:

ısık her birinin enerjisi hv(h planck sabiti,v ısığın frekansı) kadar olan fotonlardan olusur ve her bir elektron fotonlardan her birini ya tamamen soğurur ya da hic soğurmaz.yani:fotonlar birer enerji paketciğidir ve elektronlar bir foton,iki foton seklinde soğurabilirken bir bucuk foton,iki yetmisbes foton falan olmaz.

sonuc olarak,siz daha hızlı elektronlar elde etmek istiyorsanız ısığın siddetiyle değil,frekansıyla oynayacaksınız,mumkunse de arttıracaksınız;cunku ısığın sıddeti arttıkca fotonların enerjisine bir sey olmaz.



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol