1869 yılında arapkirde doğdu. arapkirli tabur imamı hacı ömer efendinin oğludur. elazığ askeri ortaokulundan ve kuleli askeri lisesinden mezun olduktan sonra, askeri tıbbiyeyi bitirdi (1888-1894). okul sıralarında edebiyata merak saran abdullah cevdet, abdülhak hamidin isteğine uyarak şiirlerini kitap haline getirdi.
"hiç" (1890), "türbe-i masumiyet" (1890), "tulüat" (1891), "masumiyet" (1896), ilk mensur eseri "ramazan bahçeleri" (1891) ve ilk düşünce eserleri "dimağ" (1890), "fizyolacya-i tefekkür" (1892) hep bu dönemde yayımlandı.
"ömer cevdet" adıyla yayımladığı bu ilk eserlerinde özellikle namık kemal, recaizade mahmut ekrem, abdülhak hamid ve halit ziyanın etkileri sezilir. 1894ten sonra ittihatçı gençlerin, özellikle ittihat ve terakki kurucularından olan yakın arkadaşı ibrahim temonun etkisiyle, siyasi sorunlara eğildi. ittihatçıların faaliyetlerine katıldı. tehlikeli olmaya başladığı anlaşılınca, 1895te tutuklanarak istanbuldan uzaklaştırılmak amacıyla, trablusgarp merkez hastanesinin göz hekimliğine getirildi.
fakat cemiyet adına çalışmalarına orada da devam etti. fizana sürüleceğini anlayınca, önce tunusa kaçtı, oradan fransaya geçti (1897). daha sonra da cenevreye yerleşerek, tunalı hilmi ve mehmet reşitin orada kurdukları osmanlı itilaf fırkasına katıldı. ishak sukuti ile birlikte derneğin yayın organı olan osmanlı gazetesini çıkardı. cenevrede iken "fünun ve felsefe" (1897), "kahriyat" gibi şiir kitaplarını yayımladı.
weberden "asırların panoraması"nı, gustave le bondan "asrımızın hususu felsefiyesi"ni ve hayyamın "rubaiyat"ını çevirdi. "mevlananın divanından seçmeler"i yayımladı. cumhuriyet devrinde de bu tür çalışmalarını sürdürdü. özellikle gustave le bonun eserlerini dilimize aktardı; "dün ve yarın" (1921), "ilm-i ruh-i içtimai" (1924), "ameli ruhiyat" (1931). abdullah cevdet, ii. meşrutiyetten sonra gelişen batılılaşma akımının başlıca temsilcilerinden biriydi. abdullah cevdet 1932 yılında istanbulda öldü.
abdullah cevdet
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?