karapapak

ifa
karapapaklar yada terekemeler özellikle kuzey doğu kafkasyada yoğun yaşamaktadırlar ve bugün birçokları şehir yaşamı sürdürmektedirler. ayrıca azerbaycanın borçalı ve gürcistan değişik bölgeleri ile birlikte ukrayna da yaşayan (qarapapaklar) hayatlarını en iyi şekilde sürdürmektedirler.islam, sünni, hanbeli kimliğine sahip olup, kökenleri kafkasya bölgesidir. atılgan, hırslı, olaylar karşısında son derece duygusal ve saf bir karaktere sahip insanlardır. dinlerine oldukça bağlı hareket ederler.

kafkasya`da ve yakın bölgelerde dağınık bir şekilde yaşayan karapapak türklerine, siyah astragan kalpak giydikleri için komşuları bu adı vermişlerdir. muhtemelen türkmen kelimesi ile ilgili olarak terekeme adıyla da anılmışlardır. karapapaklar sünni müslümandır.

karapapak türklerinin konusunu ruslara karşı verilen bağımsızlık mücadelesinden alan şeyh şamil ve başta dede korkut, köroğlu, şah ismail ve kirmanşah hikayeleri ile benzer özellikler taşıyan kaçak nebi, mihrali bey, terekeme hacı (sarıkızoğlu), hasan ve hüseyin kardeşler, zakir, kaçak mehmet ve deli ali gibi mahalli kahramanlarla ilgili halk hikayeleri bulunmaktadır. borçalı-kazak boyundan gelen karapapak türkleri, kıpçak kuman, bulgar ve hazar türklerinin ön-asyadaki koludur. borçalı ve kazak diye iki kola ayrılırlar.


karapapaklar, türkiyenin ağrı, akyaka, ankara, ardahan, arpaçay, çıldır, digor, iğdır, istanbul, izmir, kars, kağızman, muş, susuz, selim, sarıkamış, sivas, azerbaycanın sulduz bölgesi, ermenistanın ağbaba bölgesi, iranın kuzey bölgesi, türk cumhuriyetlerinde ve avrupada dağınık şekilde yaşamaktadırlar.

karapapaklar hemen hemen her alanda var olma savaşındalar ve bugün eğitimde % 98 oranla türkiyede eğitime yönelen en yatkın ve çok amaçlı bir millet olmuştur.
karapapak, karapapah(lar), terekeme, önceki bazen "karakalpak’la karıştırılır. ama herhangi bir bağıntısı bulunmamaktadır."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol