mircea eliade

angelus
ünlü din tarihçisi ve filozof.

mircea eliade, 13 mart 1907’de bükreş - romanya’da doğdu. çocukluğunda ve gençliğinde biyoloji, özellikle de botanik ve entomoloji ile ilgilenmiştir. fakat yıllar geçtikçe ilgisi daha çok sosyal bilimlere kaymış, özellikle filoloji ve felsefe ile ilgilenmiştir. bu yüzden felsefe eğitimi alır. 1928 yılında bükreş üniversitesi’nde felsefe dalında yüksek lisans yapar. master tezinin konusu italyan rönesans dönemi filozoflarıdır. aynı yıl sanskritçe ve hint felsefesi okumak için kalküta’ya gider. eliade burada ders aldığı surendranath dasgupta’dan etkilenmiştir. ayrıca altı ay himalayalar’daki rişikeş aşram’ında yaşadı. eğitimini bitirip, dört yıl sonra, 1932’de bükreş’e geri döndü. 1933 yılında daha sonra fransızca "yoga: essai sur les origines de la mystique indienne" adıyla yayımlanacak olan doktora tezini verdi. adından da anlaşılacağı gibi doktora tezi yoga’nın farklı açılardan analizi niteliğindeydi. 1933’den 1939’a kadar bükreş üniversitesi’nde felsefe ve din tarihi konuları başta olmak üzere birçok farklı konuda ders verdi.

savaş yıllarında ingiltere’de bulundu ve savaş sonunda romanya sovyet kontrolüne geçince romanya’ya dönüşü imkansızlaştı. gençliğinde birçok aşırı sağcı eğitim görevlisiyle yakın ilişkileri olmuştu. 1945’de paris’e geçti, konuk profesör olarak école des hautes études`de çalıştı. 1951’de en ünlü eserlerinden biri olan "şamanizm" yayımlandı. 1956 yılında ise aldığı tekliflerden ötürü paris’ten amerika’ya geçti ve chicago üniversitesi’nde ders verdi. daha sonra 1958 yılında chicago üniversitesi’nde dinler tarihi kürsüsünün başına geçti. 1961’de history of religions dergisini kurdu. 22 nisan 1986’daki ölümüne kadar chicago üniversitesi’nde çalışmaya devam etti ve birçok önemli eser kaleme aldı.

bugün eserleri birçok farklı dile tercüme edilen mircea eliade, dinler tarihi konusunda gelmiş geçmiş en önemli akademisyenlerden biri olmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol