anemas zindanları

angelus
yüksek mevkilerde bulunanlara mahsus bir çeşit devlet hapishanesi olan anemas zindanı ve kulesi, latin işgali 1261’de bittikten sonra da bu işlemi sürdürmüştür. imparator 5. ioannes palaiologos’un oğlu andronikos da 1. murat’ın oğlu sara bey ile 1374’de babalarına karşı bir ayaklanma düzenlediklerinde yakalanmışlar ve andranikos, anemas zindanına kapatılmıştır. fakat 1376’da buradan kaçarak, babası ve kardeşi maunel’i aynı yere hapsettirmiştir.

blakhernai sarayı’na ait oldukları anlaşılan mahzenler ve kuleler genişçe bir kompleks oluşturur. üstünde 16. yy sonlarında inşa edilen ivaz efendi camii’nin bulunduğu terasın önünde bulunan bitişik kulelerden birine anemas, diğerine isaakray angelas kulesi denilir.

son yıllarda, anemas zindanı denilen tonozlu hücreler, tarihi filmler için plato olmuştur. (kahpe bizans,şahmaran,kara murat filimlerinin bazı sahneleri burda çekilmiştir)fatih belediyesi de burayı temizleyerek turistik bir yer haline getirmiştir. istanbul arkeolojisine anemas zindanları olarak geçen bu önemli kalıntıları her şeyden önce eksiksiz ve doğru plan ve bağlantıların temizlenmesi, hangi dönemlere ait olduklarının meydana çıkarılması gereklidir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol