yeni dünya senfonisi olarak bilinen senfoni no 9 mi minör "yeni dünyadan" (op. 95), antonin dvorak tarafından amerika birleşik devletlerine 1892-1895 yıllarında yaptığı ziyaret sırasında 1893 yılında bestelenmiştir. şimdiye dek yaptığı en popüler senfonidir, ve çağdaş repartuarlardaki en gözde eserlerden biridir.
enstrümantasyon
bu senfoni aşağıdakilerden oluşan bir orkestra için yazılmıştır:
2 flüt (biri çift pikolo), 2 obua (biri cor anglais), 2 klarinet la (ikinci bölümde si bemol), 2 fagot, mi ve do 4 korno, mi, do ve mi bemol 2 trompet, 2 tenor trombon, 1 bas trombon, 1 tuba (yalnızca ikinci bölümde, timpani, triangle (yalnızca üçüncü bölümde), simbal (yalnızca dördüncü bölümde) ve yaylılar.
bölümler
eser dört bölümden oluşur:
i. adagio — allegro molto
ii. largo
iii. scherzo: molto vivace — poco sostenuto
iv. allegro con fuoco
etkilenim
dvorak amerikada duyduğu amerikan yerli müziği ve siyahi-amerikalı dini müziği ile de ilgilenmiştir. amerikaya ayak basmasının ardından şöyle der:
"bu ülkenin geleceğindeki müziğin zenci melodileri üzerine kurulacağına eminim. bu abdde geliştirilecek beste eğilimlerinin ciddi ve özgün bir okulunun temeli olabilecektir. bu güzel ve farklı temalar ruhun bir ürünüdür. bunlar amerika halk şarkılarıdır ve bestecileriniz bunlara eğilmek zorundadır."
bu senfoni new york filarmoni tarafından ele alınmış, ve ilk seslendirilişi 16 aralık 1893te carnegie salonunda anton seidl tarafından yönetilmiştir. bir gün öncesinde, new york heraldda 15 aralık 1893te yayınlanan bir makalede dvorak amerikan yerli müziğinin bu senfoni üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu biraz daha açmıştır:
"aslında amerikan yerli melodilerinin herhangi birini kullanmadım. ben sadece yerli müziğinin özelliklerinin içine gömüldüğü orijinal temalar yazdım, ve bu temaları özne olarak kullanıp, modern ritimlerin, kontrpuanların ve orkestral renklerin tüm kaynaklarıyla geliştirdim."
tüm bunlara karşın, bu senfoni de, abd ezgilerinden ziyade diğer dvorak eserleri gibi kendi uyruğu bohemya halk ezgilerinin etkisi altındadır. yine de leonard bernstein bu eserin aslında tamamıyle uluslararası olduğunu iddia etmektedir.
http://www.klasiknotlari.com
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?