vertigo başdönmesinin latincesinir. tek başına vertigo hastalığı da vardır bir başka hastalık sonucunda da görülebilir.
bizim dengemizi kontrol eden beyincik ve kulak içindeki kanalların birinde veya her ikisinde de bir problem varsa beyin, dengemiz üzerine bi algı kayması yaşar ve biz başımızın döndüğünü zannederiz. mekanizması bu.
lakin ki her başı dönen vertigo değildir.
vertigonun spektrumu çok geniştir. bir kanser hastasında da bir grip hastasında da yani beyinciğe ve kulak yoluna ulasabilecek her hastalıkta görülebilir. yani baş dönmesi diyoruz sonuçta daha nasıl anlatayım bilmiyorum.
ama herhangi bir hastalığa seconder olarak gelişmemişse sadece başdönmeleri yaşanıyorsa o hastada sadece vertigo yaşandığından hekim ona vertigo der. bu yüzden halka kadar düşmüştür bu tıp terimi. hatalı kullanımı boldur.
aydınlatayım.
'ben başdönmesi olmuşum' diyemeyeceğiniz gibi 'ben vertigo olmuşum' da diyemezsiniz. konu komşuya dersiniz ama işi bilen biri size gülebilir. 'bende vertigo var' daha sağlıklı bir cümle bu konuda.
aynı örnek tansiyonda da geçerli. 'ben tansiyon olmuşum' demiyoruz 'bende tansiyon var' diyoruz vs vs.
güzel türkçemizi latinceden gelen kelimeleri nasıl kullanacağımızı öğrenerek daha güzel yaptığımıza göre konumuza dönelim.
neden durduk yere insanların başı dönüyor?
durduk yere kimsenin başı dönmez. ya bir travma sonucu kulağına veya beyinciğine darbe almıştır ya beyincik yeterli beslenemiyordur kan akışı iyi değildir ya da başka bir hastalık yüzünden oluyordur hastanın haberi yoktur. hastalığın önemsizi olmaz tabi ama öyle adı kadar büyük bir hastalık değildir. sebebi saptanır çözülür. travma sonucu beyinciğini sakatlayanlarda bile ameliyatla düzelmesi veya besin desteğiyle geri dönüşüm alınması yüksek ihtimaldir. ama bu hastalarda ameliyatın beyinciğe yapılacak olması siz de takdir edersiniz ki başdönmesinden daha büyük risk olduğu için yapılmaz. hasta medikal destekle arada bir başı dönerek yaşamaya devam eder.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?