türkiye foto muhabirleri derneği

igor
foto muhabirleri derneği, 12 haziran 1984 tarihinde kuruldu. dernek yönetim merkezi olarak ankara belirledi.

derneğin kurucu üyeleri (alfabetik sırayla) sökmen baykara, zekai durmuş, halim ermiş, rıza ezer, dursun gündoğdu, bülent hiçyılmaz, rafet hüner, ilhan kuyucu, turgut mantar ve mehmet ünlü idi.

kurucu üyeler yaptıkları ilk toplantıda, dernek başkanlığına kurucu üye rafet hüner’in getirilmesine oybirliği ile karar verdi. rafet hüner’in ardından dernek başkanı olan bülent hiçyılmaz, bu görevi yedi dönem boyunca sürdürdü. bu dönem içinde dernek başkan yardımcılığı görevini de ümit turpçu yaptı.

derneğin, mayıs 1999 da yapılan 8. olağan genel kurulunda abdurrahman antakyalı başkanlığındaki yönetim kurulu aday listesi, tüm genel kurul üyelerinin oybirliği ile foto muhabirleri derneği yönetimine seçildi. 11 mayıs 2003 tarihinde yapılan kongrede ise ateş tümer başkanlığıdaki yönetim kurulu göreve getirildi.

bir asra yaklaşan basın fotografçılığı geçmişine sahip olan ülkemizde, foto muhabirlerinin örgütlü topluluklarını oluşturması görüldüğü gibi oldukca geç olmuştur. fmd üyesi foto muhabirleri, çektikleri fotoğraflarla, siyasetinden toplumsal olaylarına, sporundan magazinine, ekonomisinden diplomasisine türkiye cumhuriyetinin görsel tarihini yazma sorumluluğunu yerine getirebilmenin çabası içerisindedirler. bu görevleri sırasında kendilerine edindikleri en önemli ilke objektifliktir.

foto muhabirleri, insanların sevinçlerinin yanısıra hüznünün, coşkusunun yanısıra düş kırıklığının da bir anlamda sessiz tanıklarıdırlar. bu tanıklık sırasındaki tek ses; deklanşörlerden çıkan ufacık seslerdir. yalnız bu ufacık sesler gerek ülkemizde gerekse dünyada büyük yankılar uyandırdı.

dünyanın tüm foto muhabirlerinin katıldığı yarışmada türk foto muhabirleri iki kez dünya birincisi oldular. bu, yapılan işte kaydedilen başarının en önemli göstergelerinden birisidir.

kuruluşundan bu yana, foto muhabirleri derneğinin gerçekleştirdiği belli başlı önemli etkinlikler arasında, türkiye’de basın fotoğrafçılığının en önemli ödüllerini "yılın basın fotoğrafları" yarışması sonucunda vermesi ve bu yarışmaya katılan fotoğrafları bir kitap halinde yayınlaması, world press photo sergilerinin türkiye’ye getirilmesi, dernek bünyesinde "fotoğraf makineleri müzesi’nin açılmasını sayabiliriz.

sürekli olarak üyeleriyle elele ve daha ileriye gidebilme çabası içerisindeki dernek, önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği etkinliklerle, türk basın fotoğrafçılığına elinden gelen katkıyı yapmayı sürdürecektir.


kaynak:http://www.fmd.org.tr/default.asp?page=24

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol