stres

greyfurt
gerilimdir. gerilmektir. pek çok şey için kullanılır. (metaller, fay hatları vb.) insanlarda ise daha karmaşık bir kavramdır. en genel olarak iç stres ve dış stres şeklinde iki grupta incelenebilir.

dış stres; dış uyarıcıların yarattığı, genelde engellenmesi güç olan strestir. komşu gürültüsü, yerdeki balgama basıp düşmek, kıçta çıban çıkması gibi durumlardır. kısacası olumsuz dış uyarıcıların ruh halimizde yarattığı kötü etkilerdir.

iç stres; iç uyarıcıların yarattığı, kişinin iç dünyası ile ilgili olan ve mücadele edilmesi teşvik edilen stres türüdür. (çok yavan bir tanımlama oldu)

dış stres, iş, aşk, hayat kalitesi vb. kaynaklı olabilir ama iç stresi biz kendimiz yaratırız. yani zaten hayatın her fırsatta attığı kazıklara birde "ulan böyle olmak zorundamıydı?" diye eklentiler yapar, yükümüzü arttırır, stresimizi çoğaltırız. (iç stresten kurtulamayanlar)

insan hayatındaki olumsuz bazı şeyleri değiştiremez. bunlar stres yüklemeye devam ederler ama değiştiremeyeceği problemlere bakış açısını değiştirebilir.

iç stresten kurtulmak için kimi doğa yürüyüşleri yapar, kimi dua eder, kimi yeni hobiler peşinde koşar. size en iyi gelecek yönteme gene siz karar vereceksiniz. kendinizi dağa taşa vurun. meyveyi dalından tüketin. masa üstü resminizi sık sık manzara resimleriyle süsleyin. yapın işte bi şeyler.

not: bunları eski iş yerinde stresle mücadele yöntemleri hakkında eğitim için gelen bir davranış bilimci bayandan öğrendim. aklımda kaldığı kadarıyla yazdım. yanlışlar yada eksiklikler olabilir. stresi az günler dilerim.

edit: biyolojik kaynaklı stresi eklemeyi unutmuşum. aşırı kahve, madde yoksunluğu vb. stres kaynaklarınıda saptayıp, etkisizleştirmek çok önemli.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol