pentagram

priapus
1986 yilinda gitarda hakan utangac, davulda cenk unnu tarafindan kurulan, tarkan gozubuyuk ve ogun sanlisoy’un da katilimiyla guclenen grup, kendisiyle ayni adi tasiyan "pentagram" isimli albumunu 1990 yilinda yayinladi. bu calismayi unutulmaz yapan parcalar kuskusuz "rottendogs" ve "powerstage" idi. 1992 yilinda "trail blazer" albumunun cikmasiyla gruba dahil olan metin turkcan dort yil sonra ayrilmak durumunda kaldi.

"trail blazer" ayni zamanda avrupa’da da piyasaya cikti. "trail blaizer", "time bomb" ve "the planet" bu albumun sarkilari arasinda. bundan sonra yurticinde ve yurtdisinda yogun bir konser programi baslatan grup, 1995’te eleman degisikligi yasadi.

ogun’un yerine murat geldi. o gelince hakan gitarist oldu ve murat ilkay vokali aldi. daha once nuclear blast sirketi ile anlasmasi olan grup raks ile masaya oturdu ve 97’de ucuncu albumleri olan "anatolia"’yi cikardilar. anatolia’da bulunan bazi parcalar, dunyanin ikinci buyuk studyosu olan "301 sydney"de kaydedildi.

pentagram hayranlari icin bu calisma sasirticiydi. hissedilir bir tarz degisikligi yasayan topluluk, oldukca sert olan muziklerini geride birakip rock dinleyicilerinin de hoslanacagi bir ture donmustu. ozenle hazirlanan ve sertab erener, ilhan barutcu, iskender paydas, ahmet koc, cengiz ercumer, ercan irmak gibi onemli isimlerin katkilariyla guclenen calisma, grubun bazi hayranlari icin hayal kirikligi yaratmis gibi gorunse de bir roportajlarinda tarz degisikliginin nedenini oldukca gecerli bir sekilde anlatmislardi;

"yaptigimiz her albumde, o donemdeki duygu ve dusuncelerimizi ictenlikle ifade ediyoruz. pentagram’in zaman icinde olusan belli bir muzikal kisiligi var. bu kisiligin her albumde gelistigini ve boyutlandigini dusunuyoruz fakat albumlerin turkiye’de veya ingiltere’de yayinlanacak olmasi tarzimizi etkilemiyor."

turkiye’de ve yurt disinda buyuk ilgi goren pentagram’in sonraki calismasi; 5 temmuz 1997’de acikhava tiyatrosu’nda gerceklestirilen gorkemli konserin kayitlarindan olusan tempo muzik etiketli, 1998 cikisli "popcular disari" adli album oldu. cd, kaset ve vhs video olmak uzere uc ortamda yayinlanmasinin yanisira ozenle tasarlanan ve sinirli sayida uretilen bir de koleksiyon seti piyasaya cikarildi. sette cd ve kasetin yaninda t-shirt, kolye, kartpostal, poster gibi urunler de grubun hayranlarina sunuldu.

2001 yilinin aralik ayinda beklenen album "unspoken" cikti. grubun yurtdisi calismalari icin belirledigi "mezarkabul" ismiyle yayinlanan bu album yine tarz bir degisikligiyle muzikseverlerin karsisindaydi. anatolia’ya oranla daha sert gitar tonlarinin hakim oldugu, mistik bir havanin estigi, onceki calismalara oranla daha duzenli, profesyonel ve ozgun gorunen calisma, tumuyle ingilizce sozlu parcalardan olusuyordu. grup elemanlari, yerli ve yabanci sozlu sarkilarla enstrumental parcalardan olusan yaklasik yuz dakikalik kayitlarini parcalara bolerek yayinlamis, yerli parcalarini "bir", yabancilari ise "unspoken" albumunde toplamislardi.

pentagram, turk rock ve heavy metal tarzlarinin onderi olabilecek sayili isimlerden biri... suphe yok ki gelecekte de adlarindan sikca soz ettirecek, muzikseverlere ayni ozen ve kalitede albumler, ayni coskunun yasandigi konser etkinlikleri sunacaklar.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol