osmanlı imparatorluğu

camurhan
bazilarinin kastettigi üzere dünya üzerinde bulunmus en büyük imparatorluk olmayan cöküntü.

saha olarak en büyük imparatorluk cengiz han’in kurmus oldugu imparatorluktu. günümüzde sözde demokratik sistem adi altinda yasayan takipcisi ise abd’dir.

efendim,

baskici degildi terimi bendenizce kismen yanilgidir. osmanli baska dinden olan insanlara baski yapmadiysa bunun sebebi gayri-i müslümlerden daha fazla vergi alabilmesiydi. ayrica öz kimligini kaybetmmeis gayr-i müslüm kitle müslüman kitleye karsi da bir denge unsuru olarak görmekteydi.

osmanli emperyalistti. savaslardan toplanan ganimetler ya da yenilgiler hazineye degressif ya da negatif bir büyüme etkisi yaratinca tebasindan almis oldugu vergiler artik zamanla dayanilamaz olmustur. fransiz ihtilalinin etkisiyle gayri-i müslim teba isyan edip, diger emperyalistlerin araciligiyla bagimsizliklarini elde edebilmislerdi.

halkin veya yönetenlerin gelecek kaygisi arttikca insan unsuru yükseliste oldugu gibi cöküntüde de büyük rol oynamisti. öyle ki azgelismisligin isaretlerinden türkiye’ninde batagindan cikamadigi rüsvet, adam kayirmacilik, temelilinde yatan bizans entrikalari alip basini gitmisti.

kendi müslüman ahalisi icerisindeki kizilbaslara ise yapmadigini birakmamisti. anadolu’daki kizilbaslarin kellerinden kurulan tepecikler tarihte yer alir. kimse osmanlinin hosgörüsünden bahsetmesindir.

nitekim degisen ticarete, buluslara, egitime, organizasyon gereksinimlerine ayak uyduramamis, her baslangicin bir sonu oldugu prensibine uygun olarak devletler arenasindan silinip gitmistir.



(bkz: alice harikalar diyarinda)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol