olanı biteni bilmeden yorum yapabilen insan

benduruyorumsebagitti
bildiğim bir şey varsa o da hiçbir şey bilmediğimdir, diyen socrates’ten allame olmak gerekiyorsa bilgi sözlük’te yazar olmak için, eyvallah diyeceğim önermedir.

düne kadar ıspanak demir deposu, tereyağı kalbe zararlı falan diyen sağlıkçılar; düne kadar sosyalist takılıp bugün piyasanın en hızlı kapitalistleri olanlar... her meşrepten ve her meslekten yüzlerce örnek bulabiliriz.

doğayı izledi bilime yöneldi, sanata yöneldi; üretti, keşfetti... yanıldı, bir daha denedi, bir daha... teknik meseleler de bunu daha kolay kavrıyoruz ama sosyal bilimler de elle tutulur bir şey ya da laboratuarda kanıtlanabilecek bir durum da olmadığından tepkiler çok çeşitli ve şiddetli olabiliyor.

doğu toplumu olduğumuzu da unutmadan düşünürsek çok haksız da sayılmaz bu görüş sahipleri. birileri düşünür, bulur, yazar, çizer sen de okursun. sen işine bak...

ağzı olan konuşacak, ağzı olan yorum yapacak. beğenilen prim yapacak, makam kazanacak, muhteşem oy alacak, takip edilecek... demokrasi, düşünce/ifade özgürlüğü biraz da bu değil mi? insanların saçmalama hakkı da vardır nihayetinde. en fazla yanılır, morarır falan. kimsenin kafasına silah doğrultup, bak bu şöyledir ve şöyle olacaktır, demiyorsa sıkıntı yok bence.

çok bilenleri de yazar tarih. yakın zamanlardan bir örnek verelim tansu çiller ekonomi profesörüydü, devri iktidarındaki kriz ve devalüasyonu yaşı yetenler hatırlar.

bilmeden konuşuyor, ağzı olan konuşuyor, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar gibi beylik cümleler çok sesliliği, düşünce ve ifade özgürlüğünü hedef alıyor. facebook, twitter, sözlükler, bloglar, youtube... bu sitelere her gün girmese krize girecek insanlar var.

seçelim bir padişa, ona eşlk eden uzun sakallı vezirler, ulema falan... onlar konuşsun. bir de üst kurul kurulsun hatta konuşmayı, yorum yapmayı düzenleyen ve denetleyen.

herkes konuşsun, usulünü bilmek ve uygulamak kaydıyla.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol