mustafa kemal atatürk

yazargezer
sadece bir dönemi ve bir milleti değil, on yılları ve onlarca milletin kaderini değiştiren, tesadüf ya da muhakeme kabiliyetiyle açıklanamayacak derecede ileri görüşe sahip olan, kendimi ne zaman boşlukta ve güçsüz hissetsem huzurunda (bkz: anıtkabir) beni düştüğüm boşluktan kurtaran ve yürünecek yollar için yeniden güç toplamamı sağlayan büyük insan.

1. bugün ne chp ne mhp ne de başka bir parti mustafa kemal atatürk'ün fikri yapısına uygun düşünceler ve eylem tarzları üretememektedir. bunun en büyük sebebi ise atatürk'ü benimseyen ama onu anlayıp fikir ve eylemlerini yorumlayacak kabiliyete sahip olamayanlarla yine atatürk'ün halk tarafından anlaşılmasını istemeyenler tarafından, atatürk'ün fikir ve eylemlerine temel olan düşünce tarzı yerine sadece eylemler ve sonuçlarından yola çıkarak atatürkçü düşüncenin "kemalizm" olarak tanımlaşmış ve dogmalaştırılmış olmasıdır.

2. sadece türkiye tarihinin ya da türk tarihinin değil tüm dünya tarihinin açık ara en ileri görüşlü lideridir mustafa kemal atatürk. bu ileri görüşlülüğü sadece yaşam sürecini değil, silah arkadaşlarıyla beraber temellerini attığı ve gençliğe emanet bıraktığı türkiye cumhuriyeti'nin dünü, bugünü ve yarını için de geçerlidir. sadece gençliğe hitabe dahi bunu kanıtlamak için yeterlidir.

3. atatürk'ün devletçiliği insan merkezli devletçiliktir. halkçılığı insanların eşitliğidir. milliyetçiliği ırksal ayrıştırıcı değil, düşünsel birleştiricidir. laikliği dinsizlik değil, din ve vicdan hürriyetidir. cumhuriyetçiliği yönetime milletçe karar verilmesidir. bunların hepsinin toplamından daha önemli olan ilke ise "inkılapçılık"tır ve "tam bağımsız ve muasır medeniyet seviyesinin de üstünde" bir türkiye cumhuriyeti yaratmak için gerekli olan her ne ise onun eyleme dökülmesi gerektiğini belirtir.

4. türk gençliği atatürk'ün mirasına sahip çıkmakta zorlanmaktadır. bunun en büyük nedeni atatürk'ü anlamamak; ikincisi ise, bu mirasa kastedenlerin aralarındaki her türlü ayrıştırıcıyı göz ardı ederek "suç" ortak paydasında buluşmasına rağmen aynı atatürk'ü farklı şekilde yorumlayanların birleşmek için en küçük bir farklılıktan taviz vermeyip "ülkü" ortak paydasında buluşamamasındandır.

5. türkiye cumhuriyeti zor günler yaşamaktadır ve daha zor günlere de gebedir. ama bu durum asla ve asla gençliği yıldırmamalıdır. bulunduğumuz durumu 19 mayıs 1919'la kıyaslamak aslında hiçbir şey için geç olmadığını anlamamız için yeterlidir:

"1919 yılı mayısının 19'uncu günü samsun'a çıktım. genel durum ve görünüş :

...ulus, yorgun ve yoksul bir durumda. ulusu ve ülkeyi genel savaşa sürükleyenler, kendi yaşamlarının kaygısına düşerek, yurttan kaçmışlar... damat ferit paşa'nın başkanlığındaki hükümet, güçsüz, onursuz, korkak, yalnız padişahın isteklerine uymuş, onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun eğmiş.

ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta... adana ili fransızlar; urfa, maraş, antep ingilizlerce işgal edilmiş. antalya ile konya'da italyan birlikleri, merzifon'la samsun'da ingiliz askerleri bulunuyor... 15 mayıs 1919'da itilâf devletlerinin uygun bulmasıyla yunan ordusu izmir'e çıkarılıyor.

bundan başka, yurdun dört bir bucağında hıristiyan azınlıklar, gizli, açık, özel istek ve amaçlarının elde edilmesine, devletin bir an önce çökmesine çaba harcıyorlar.

...istanbul rum patrikliğinde kurulan mavri mira kurulu'nun illerde çeteler kurmak ve yönetmekle, gösteri toplantıları ve propagandalar yaptırmakla uğraştığını doğruladı. yunan kızılhaçı, resmi göçmenler komisyonu, mavri mira kurulu'nun çalışmalarını kolaylaştırmaya yardım ediyor. mavri mira kurulu'nca yönetilen rum okullarının izci örgütleri, yirmi yaşını aşmış gençleri de içine alarak her yerde geliştiriliyor.

ermeni patriği zaven efendi de, mavri mira kurulu ile düşünce birliği içinde çalışıyor. ermeni hazırlığı da tam olarak rum hazırlığı gibi ilerliyor.

trabzon, samsun ve bütün karadeniz kıyılarında kurulan ve istanbul'daki merkeze bağlı pontus cemiyeti kolaylıkla ve başarıyla çalışıyor."(nutuk'un ilk bölümü)

6. türk milletinin(türkiye cumhuriyeti'ni kuran türkiye halkına türk milleti denir) bekasını, türkiye halkının refahını isteyen, türkiye cumhuriyeti devletinin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasını isteyen gençlerin - geçmişte yaşanan her ne varsa unutup - bu ülküler uğruna birleşmesi ve hep birlikte harekete geçmesi gerekmektedir. unutulmamalıdır ki "dinlenmemek üzere yola çıkanlar yorulmazlar".
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol