kerkük

angelus
irak federal cumhuriyeti topraklarında bulunan ve türkler’in, iraklı türkmenler’in, araplar’ın, asurlular’ın ve ermeniler’in oluşturduğu bir şehirdir. merkez kerkük’tür. tavuk, havice, tazehurmatu, tisin, altunköprü ilçeleri vardır. ayrıca yayçı, leylan, kara hasan, kara incir gibi bucakları vardır.

osmanlı devleti döneminde vilayet olan kerkük, 1926 yılında ingiltere ile yapılan ankara antlaşması’yla irak’a devredilmiştir. yine de halen misak-ı milli sınırları içerisindedir.

osmanlı imparatorluğu döneminde (1918 yılına kadar) musul vilayeti ile kerkük müstakil mutasarrıflığı halinde idare ediliyordu. erbil şehri kerkük’e, hanekin şehri de bağdat’a bağlı birer kara merkezi konumunda idi. 1957 yılından günümüze kadar gelen süreç içerisinde irak iktidarları tarafından türklerin yerleşim bölgelerinin idari şekilleri değiştirilerek, bölgenin demografik yapısının bozulmasına çalışılmıştır. 1957’de türkmenlerin yerleştiği iller musul, kerkük, erbil ve diyale şehirleridir. bağdat’ta da neredeyse erbil şehri kadar bir türk nüfusu yaşamaktadır. 1976’dan sonra irak’taki idari yapı yeniden değiştirilmiş, yeni vilayetler ortaya çıkartılarak, irak’ın il sayısı 18’e çıkartılmıştır. bu yapılanmada türklerin çoğunlukta olduğu bölgelerin parçalanması özellikle yapılmıştır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol