karaman kentinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber yapılan arkeolojik kazılar neticesinde, önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur.
karaman ve çevresinin m.ö.8000 yıllarında yerleşik iskana sahip olduğu ortaya konulmuştur. il, hititler zamanında bir askeri ve ticaret merkezi olmuş daha sonra firigya ve lidya lıların egemenliğine geçmiş, m.ö.322 de yunan kralı perdikkos ve filipposun işgaline ve talanına uğramıştır.
şehir klasik dönemlerde larende olarak bilinir. 1256da karamanoğulları devletinin başkenti olan larende, cumhuriyetin ilanından sonra konya iline bağlı olarak karaman adını almıştır. karamanoğlu mehmet bey konya civarında moğollarla yaptığı savaşı kazanarak konyayı moğol işgalinden kurtarmış ve karamanoğlu devletinin başkenti yapmıştır. o tarihlerde anadolu selçuklularının resmi dili arapça, edebiyat dili farsça idi. yönetenlerle yönetilenler arasında dil konusunda büyük farklılıklar meydana gelmişti. dil farkı büyük reaksiyonlar doğurdu. hacı bektaş veli, tapduk emre, yunus emre, aşık paşa, sarı saltuk ve karamanoğlu mehmet bey başta olmak üzere daha birçok kültür tarihinin büyük simaları türk kültür ve medeniyetinin tahrip edilmekte ve yok edilmekte olduğunu görerek, siyasi ve kültürel taarruza geçmişlerdir. karamanoğlu mehmet bey türk milliyetçilik tarihine altın harflerle yazılması gereken 12 mayıs 1277 yılında yayınladığı bir fermanla türkçenin zaferini sağlamıştır
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?