ismail cem

sepulturk
1940 yılında istanbul’da doğan ismail cem, 1959 yılında istanbul robert kolej, 1963’te de lozan üniversitesi hukuk fakültesi’nden mezun oldu. paris siyasal bilgiler enstitüsü’nde siyaset sosyolojisi dalında master yapan ismail cem, 1963 yılından itibaren çeşitli gazetelerde yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğü yaptı.

daha genç bir gazeteciyken yazdığı “türkiye’de geri kalmışlığın tarihi” adlı kitapla özellikle sol çevrelerde büyük yankı uyandıran ismail cem, 1974’te ecevit hükümeti sırasında trt genel müdürlüğü’ne getirildi.

bu dönemde trt’de önemli atılımlar yaptı. türkiye’nin tek tv kanalı olan trt’de nitelikli belgeseller, dizi filmler ve filmler yayınlandı.

ancak trt’daki bu yenilikçi atılım muhafazakar çevrelerin tepkisini çekti.

muhalefet partileri tarafından büyük tepki toplayan cem, 1’inci milliyetçi cephe hükümetinin gelişiyle trt’deki görevinden ayrıldı.

daha sonra çıkardığı sosyalist eğilimli “politika” gazetesi 12 eylül’le birlikte yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.

1980 sonrasında sosyal demokrat halkçı parti’de aktif siyasete atılan cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde istanbul’dan milletvekili seçildi.

deniz baykal’ın liderliğini yaptığı “yeni sol” akımını kavramsallaştıran cem, 1995 seçimleri arifesinde önemli bir tercih değişikliği yaptı ve dsp’ye katıldı.

ecevit’in kayseri’den aday gösterdiği cem’i harcamak istediği ileri sürüldü, fakat cem aktif bir kampanya yürüterek daha önce hiçbir bağının olmadığı kayseri’den milletvekili seçildi.

ecevitler tarafından dsp meclis grup yönetim kurulu üyeliğine seçilen cem, asıl başarısını yurtdışında gösterdi. avrupa konseyi parlamenter meclisi sosyalist grubu başkanvekilliği’ne seçildi.

1995’te kurulan 50. hükümette kültür bakanlığı yapan cem, 30 haziran 1997’de dışişleri bakanlığı’na getirildi.

11 temmuz 2002 tarihine kadar dışişleri bakanlığı yapan cem, cumhuriyet tarihinde bu görevi en uzun süre yürüten bakanlar arasında yer aldı ve dışişleri’ndeki parlak kariyeriyle dünyada türkiye’nin batılı yüzü olarak tanındı. özellikle yunanistan’ın ile ilişkilerin geliştirilmesinde büyük rol oynadı. hatta, yunanistan dışişleri bakanı papandreu ile birlikte 2000 yılında dünyada ‘yılın devlet adamı ödülü’nü aldı.

2002 yazında ecevit’le yollarını ayıran ismail cem, hüsamettin özkan, istemihan talay ve dsp’den kopan diğer milletvekilleriyle ile birlikte yeni türkiye partisi’ni kurdu.

ilk hayal kırıklığını kemal derviş’in chp’ye katılmasıyla yaşayan cem’in partisi 3 kasım seçimlerinde yüzde 1 oy alarak barajın altında kaldı.

seçimlerin ardından akciğer kanseri tedavisi için abd’ye giden ismail cem ile chp genel başkanı baykal arasında gerçekleşen telefon görüşmeleri chp ile ytp arasında birleşmeye giden yolun ilk adımını oluşturdu.

baykal’dan gelen birleşme teklifini kabul eden cem, ytp’nin ekim 2004 ‘te son kez yapılan kurultayına katıldı.

cem, chp’nin 29 ocak 2005’teki olağanüstü kurultayının ardından genel başkan başdanışmanlığına getirildi.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol