halep

angelus
suriye’nin en büyük ikinci kentidir. 1999 nüfusu 1.7 milyon olup, günümüzde 3 milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir. halep arapça’da ve diğer bazı sami dillerinde süt veren demektir.

halep, osmanlı imparatorluğu’nun en önemli kentleri arasında yer almış, türkçe deyimlere ve türk edebiyatına yerleşmiştir. "işte halep işte arşın" deyimi, aşık ömer’in "işte geldim gidiyorum şen olasın halep şehri" beyiti, aşık emrah’ın sevdiğini halep’te araması, kerem’in aslı’nın ateşine halep’te yanıp kül olması bu meyanda sayılabilir.

pek çok tarihçi halep için "doğunun kraliçesi" terimini kullanmıştır. yumuşak iklimiyle, kültür ve sanat çevresiyle, eğlence hayatıyla, zengin mutfağıyla insanları kendine çeken bir özelliği vardır. kebabın kökeni tartışmalarında da adana ve urfa’ya rakiptir.

tarihi m.ö. 3000’li yıllara uzanan halep kalesi’nde çeşitli mezopotamya devletleri, roma imparatorluğu, bizans imparatorluğu, arap hakimiyeti, büyük selçuklu devleti ve osmanlı imparatorluğu devirleri yaşanmıştır. suriye’nin sürekli ticaret ve üretim merkezlerinden biri olmuştur.

osmanlı imparatorluğu’nda bursa ve istanbul’dan sonraki en önemli dokumacılık merkezi halep olmuştur. ipekli dokumaları ve sabunları halep’in en önemli ihraç malı olmuştur. 1500’lü yıllardan itibaren venedikliler, ingilizler, fransızlar ve hollandalılar halep’te konsolosluklar ve acentalar kurmuştur. osmanlı’da ilk mason locası da halep’te kurulmuştur. osmanlı arşivlerinde yer alan hicri 1304 tarihli bir vesikada, halep’te ingiliz konsolosu handerson’un riyasetinde farmason locası namıyla bir gizli teşkilat kurulduğu bildirilmektedir. arap harfleriyle ilk matbaa istanbul’dan önce halep’e uğramıştır.

osmanlı şehirciliğinin klasik bir örneği olan halep’in özelliklerinden biri de kayşani ismindeki taş cinsinin yapılarda kullanılmasıdır. halep kalesi, hanlar, hamamlar, çarşılar, camiler, medreseler bu taşlardan yapılmıştır. halepliler günümüzde bile evlerini taş kaplama yapmaya devam etmektedir. selçuklu, eyyubi, memlük ve osmanlı izlerini taşıyan halep, bursa, konya, istanbul’un bir alaşımı gibidir.

halep’te her etnik kökenden topluluklar yaşamaktadır. çarşıda pazarda türkçe konuşan insanlara rahatlıkla rastlanabilir. kentte önemli sayılacak bir türk nüfus, iki mahalle kürt, nusayri, hıristiyan mahalleleri bulunmaktadır. ermeniler de halep’te hatırı sayılır bir nüfusa ve ekonomik etkinliğe sahiptir.

mimar sinan’ın yaptığı ilk cami olan hüsrev paşa camii halep’tedir.
osmanlı şairi nabi, halep’te doğmuş, sonradan da istanbul’dan kaçması gerektiğinde yine halep’e giderek, yirmibeş yılını bu kentte geçirmiştir.

tarihçi naima halep’te doğmuş ve büyümüştür.

mevlana celaleddin rumi, halep’teki medreselerde tahsil yapmıştır.

osmanlı’da ilk kanun mecmuası olarak bilinen mülteka’nın müellifi ibrahim halebi, halep’lidir.

siret-ül halebiyye müellifi şafii alim ali bin burhan-ı halebi haleplidir.

halveti tarikati velilerinden ahmed hammami’nin mezarı halep’tedir.

hurufi şair seyyid nesimi 1418’de halep kalesi’nde idam edilmiştir.

sadrazam öküz kara mehmet paşa’nın mezarı halep’tedir.

nurullah ataç’ın babası eski maliye nazırı mehmet ata efendi halep’de doğmuştur.

itri’nin torunlarından olan ve suriye başbakanı olmuş naci itri halep’lidir.

ahmet cevdet paşa’nın kızı fatma aliye hanım, udi adlı romanını halep’te kaleme almıştır.

refik halit karay, 1938’e kadar halep’te sürgünde kalmıştır.

münevver ayaşlı 1. dünya savaşı yıllarını subay babasıyla birlikte halep’te geçirmiştır.

bestekar sadi hoşses halep’te doğmuştur.

türkiye’deki lk kadın-doğum kliniğinin kurucusu pakize tarzi halep’te doğmuştur.

erol büyükburç, eğitiminin bir kısmını halep’te yapmıştır.

celaleddin bakır çelebi, halep mevlevihanesi’nde dünyaya gelmiştir.

nazım hikmet halep’in havasını koklamış, "üç yaşımda halep’te paşa torunluğu ettim" diyerek bir şiirine halep’in ismini kazımıştır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol