yaşar kemal

independence
asil adi kemal sadik gogceli olan yasar kemal, 1923 yilinda adana’nin osmaniye ilcesine bagli hemite koyunde dogdu. henuz ortaokul siralarindayken halk yazinina duydugu ilgi onu folklor derlemeleri yapmaya yoneltti. o donemde siirleri adana halkevi’nin yayini olan "gorusler dergisi"nde yayimlandi. ortaokulun son sinifindayken okulu birakmak zorunda kalarak irgatlik, amelebasilik, pirinc tarlalarinda su bekciligi, arzuhalcilik, ogretmenlik, kutuphane memurlugu gibi islerde calisti. bu arada "ulke", "kovan", "millet", "bespinar" dergilerinde siirleri goruldu.

1951 yilinda istanbul’a yerleserek, cumhuriyet gazetesi’ nde fikra ile roportaj yazarligi yapmaya basladi. "dunyanin en buyuk ciftliginde yedi gun" baslikli roportajiyla gazeteciler cemiyeti ozel basari armagani’ni kazandi. o yillarda oykuleriyle de ilgi ceken sanatcinin 1952 yilinda "sari sicak" adli oyku kitabi yayimlandi. ilk romani "ince memed" 1955 yilinda cikti. 1955-1984 yillari arasinda oyku, roman, roportaj ile makalelerinden olusan 33 kitabi yayimlandi.

yasar kemal, ilk romani "ince memed" ile 1955 yilinda varlik roman armagani’ ni kazandi. 1974 yilinda "demirciler carsisi cinayeti" adli yapiti, madarali roman odulu’ nu aldi. "yer demir gok bakir" fransa’da 1977 yilinda, edebiyat elestirmenleri sendikasi tarafindan yilin en iyi yabanci romani secildi. "binbogalar efsanesi" 1979 yaz donemi icin buyuk edebiyat jurisi tarafindan secilen kitaplar arasinda yer aldi. 1982 yilinda uluslararasi del duca odulu’ ne deger gorulen yasar kemal, 1984 yilinda fransa’ nin légion d’honneur nisanini aldi.

yapitlarinda toroslari, cukurova’yi, cukurova insaninin aci yasamini, ezilisini, somurulusunu, kan davasini, agalik ile toprak sorununu carpici bir bicimde ortaya koyan yazarin essiz betimlemeleri yapitlarinin en onemli ozelligidir.

29 dilde yayimlanmis olan kitaplariyla, dunya yazininda cok onemli bir yeri var.

tilda’sini unutamadi
nuran cakmakci/istanbul
hurriyet 11 mayis 2001

unlu yazar yasar kemal, 50 yillik hayat arkadasi tilda’yi unutamadi. kemal, ‘‘tilda’nin kaybi bana guc veriyor. artik yazmaya basladim’’ dedi. bahcesehir universitesi nobel adaylari arastirma merkezi’nin acilisi nedeniyle bir konferans veren kemal, esi ve kendisiyle ilgili yazilan siirin okunacagi anons edilince, gozyaslarini tutamayarak, ‘‘tilda benim karim degil, kardesim degil, anam degil’’ diyerek aglamaya basladi. konferans salonu’nu dolduran ogrenci, ogretim uyeleri ve diger konuklarin ayakta alkislari arasinda hickiriklara bogulan kemal, daha sonra, ‘‘bu kadar hissiyatli davranip agladigim icin ozur dilerim. ancak, 50 yillik bir beraberlik yasadim. o olmeden once, ‘biz her seye katlanarak, namuslu yasadik’ dedim. o, osmanli sarayi’ndan, ben koyden gelmistik. ancak, bir insan olduk’’ diye konustu.


http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=350
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol