atatürk ilkeleri

freshy
atatürk ilkeleri, çağdaşlaşma yönünü belirleyen ve atatürk inkılaplarına temel teşkil eden fikir ve düşüncelerdir. atatürkçü düşünce sistemi içinde birbirine bağlı bir bütün oluşturan atatürk ilke ve inkılapları, türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştirabilmek için bilimsel düşünceyi esas alan aklın ve mantığın çizdiği yollardır. bu nedenle atatürk ilke ve inkılaplarının felsefesinde yapıcılık, en doğruya, faydalıya yöneliş yatar.
atatürk ilkeleri, başlangıcından itibaren türk inkılabı içinden doğmuş ve onun uygulamalarına yön vermiştir. atatürkçülük konularını araştıran bilim adamları bu ilkeleri temel ilkeler ve bütünleyici ilkeler olarak iki başlıkta toplarlar.

bu ilkeler, atatürk’ün devlet anlayışına hakim olan milli devlet, tam bağımsızlık, milli egemenlik ve çağdaşlaşma (medenileşme) hedefinden kaynaklanmaktadır.

atatürk ilkeleri, önce dönemin tek partisi olan cumhuriyet halk fırkası’nın program ilkeleri olarak benimsenmiştir. 1937’de çıkarılan bir kanunla 1924 anayasası’na eklenen ilkeler, bu uygulama ile hukuken türk milletine mâl edilmiştir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol