kendisi harika bir yazardır.yalnız efeyi okumanızı öneririm.ömer seyfettin orada bir kadının neler yapabileceğini anlatmış.en güzel kitabı bu demiyorum ama harika bir kitap.
ömer seyfettin 1884 yılında gönende (balıkesir) doğdu. asker olan yüzbaşı ömer şevki beyle fatma hanımın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. öğrenimine gönende bir mahalle mektebinde başladı. ömer şevki beyin görevinin nakli dolayısıyla gönenden ayrılan aile inebolu ve ayancıktan sonra istanbula geldi. ömer seyfettin, önce mekteb-i osmanîye, ardından 1893 ders yılı başında da askerî baytar rüştiyesine kaydedildi. bu okulu 1896da tamamlayarak edirne askerî idadîsine devam etti. 1900de idadîyi bitirerek istanbula döndü. burada mekteb-i harbiye-i şahâneye başladı. 1903 yılında makedonyada çıkan karışıklık üzerine "sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla imtihansız mezun oldu. piyade asteğmeni rütbesiyle, merkezi selanikte bulunan üçüncü ordunun izmir redif tümenine bağlı kuşadası redif taburuna tayin edildi. 1906da izmir jandarma okuluna öğretmen olarak atandı. bu, ömer seyfettin için önemli bir hâdisedir. zira bu vesileyle izmirdeki fikrî ve edebî faaliyetleri takip edecek ve bunlar içerisinde yer alan gençlerle tanışacaktır. nitekim batı kültürünü tanıyan baha tevfikten fransızca bilgisini artırmak için teşvik görür. necip türkçüden ise sade türkçe ve millî bir dille yapılan millî edebiyat konusunda önemli fikirler alır.
ömer seyfettin ocak 1909da selanik üçüncü orduda görevlendirilir. selanikte çıkmakta olan hüsün ve şiir dergisinin ismi kil koyuncunun istek ve ısrarı üzerine genç kalemlere çevrildikten sonra 11 nisan 1911de ömer seyfettinin "yeni lisan" isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlanır.
genç kalemler yazı heyetini oluşturanlar balkan savaşının başlaması üzerine zarurî olarak dağılırlar. ömer seyfettin yeniden orduya çağrılır, hatta esir düşer. nafliyonda geçen esaret hayatı sırasında sürekli okur. "piç", "mehdi", "hürriyet bayrakları" gibi hikâyelerini bu yıllarda yazar. bu hikâyeler türk yurdunda yayımlanır. esareti süresince gerek okuyarak, gerekse yaşayarak yazarlık hayatı için önemli olacak tecrübeler kazanır.
ömer seyfettin 1913te esaret hayatı bitince istanbula döner. bir süre sonra da türk sözü dergisinin başyazarlığına getirilir. burada türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazar. 1914 yılında kabataş sultanisinde öğretmenlik görevine başlar ve bu görevini ölümüne kadar sürdürür.
1915te ittihat ve terakki fırkası ileri gelenlerinden doktor besim ethem beyin kızı calibe hanımla evlenir. bu evlilik güner isimli bir kız çocuğuna rağmen bozulur. yazar tekrar yalnızlığına döner.
1917den ölüm tarihi olan 6 mart 1920ye kadar geçen zaman birçok acı ve sıkıntıya rağmen verimli bir hikâyecilik dönemini içine alır. yeni mecmua, şair, donanma, büyük mecmua, yeni dünya, diken, türk kadını gibi dergilerle vakit, zaman ve ifham gazetelerinde hikâye ve makaleleri yayımlanır.
hastalığı 25 şubat 1920de artar, 4 martta hastahaneye kaldırılır. türk hikâyeciliğinin bu unutulmaz ismi 6 mart 1920de hayata gözlerini yumar. önce kadıköy kuşdili mahmut baba mezarlığına defnedilir. daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya tramvay garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 ağustos 1939da zincirlikuyu asri mezarlığına nakledilir.
ömer seyfettin türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. otuz altı yıl gibi kısa bir ömüre çok sayıda eser sığdıran ömer seyfettin türk fikir ve edebiyat alanına silinmez izler bırakmıştır.
eserleri:
-tarih ezelî bir tekerrürdür (1910)
-harem (1918)
-efruz bey (1919)
-kahramanlar
-bomba
-harem
-yüksek ökçeler
-yüzakı
-yalnız efe
-falaka
-aşk dalgası
-beyaz lale
-gizli tatbikat
-kaşağı
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?