damıtılmış su

meekma
zevkler renkler filan tabi ama yazar kardeşinize göre içilesi bir su. kısaca "saf" su denebilir.

musluk suyunun 15 litresini buharlaştırdığın zaman geriye kalan son bardak şöyle gözüküyor. soldaki damıtılmış su.



bir gün damıtma işleminden önceki musluk suyunun görüntüsüyle birlikte de atarım. damıtılmış suya göre çok az biraz daha bulanık görünüyor.

VOC diye bir şey var. açılımı volatile organic compounds demek. meali uçucu organik bileşik. suyu damıttığın zaman bu voc'lar da kaynayıp suya geri karışabiliyor. yani suda hafif ama daha kolay seçilebilen bir "terkos kokusu" oluyor.

aktif karbon var elimde o kokuyu temizlemek için ama yıl oldu fırsat bulup deneyemedim. ama kömür olmadan da suyu iyice havalandırdığın zaman koku da önemli miktarda uzaklaşıyor.

ayrıcana deniz suyunu da damıtabiliyorsun. terkos kokusu problemi deniz suyunda pek olmuyor. ama orada da denize karışan tekne yakıtları filan var. yani benzin menzin gibi şeyler de bir yerde voc, onlar da damıtma işleminde uçup geri kazanılabilir. ama ben belirgin bir koku almadım.

tad olarak oldukça yumuşak bir su..

mineral eksikliği filan diyecek arkadaşlar önce damacana sudaki minerallere baksın lütfen. en ciddi miktarlar sodyum, kalsiyum ve magnezyum. bunların tamamını normal beslenmende zaten alıyorsun. ama damacana sularda bir de aluminyum gibi şeyler de var ki bunu hiç almaman lazım. elinize aldığınız pet şişe suların etiketinde aluminyum miktarı yazar. yani kaç sene sonra bahçe mobilyası sıçacak kadar alü aldığınızı oradan hesaplayabilirsiniz..

bir de pet şişe demişken evinize aldığınız pet şişe boşaldığı zaman atmadan önce kapağını kapatıp bir gün bekletin sonra şişenin içini bir koklayın..

yaninin yanisi .. içerim tavsiye de ederim.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol