denizli

myysteriouss
coğrafi konumu:

anadolu yarımadası'nın güneybatı, ege bölgesi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. ege, ve akdeniz bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. denizli ili'nin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. denizli ili 28o38' - 30o05' doğu meridyenleri (doğu uç noktası; çivril ilçesi gümüşsu - gökgöl koyu dinar sınırında efekli tepe, batı uç noktası; buldan ilçesi alandız koyu, manisa - sarıgöl sınırında tezek tepe) 38o29' - 38o52' kuzey paralelleri (kuzey uç noktası; çivril çapak koyu, afyon sınırında avgan damları mezarlığı, güney uç noktası; çameli - muğla sınırında karabayır koyu) arasında yer alır. denizli ili doğuda burdur, afyon; batıda aydın, manisa; güneyde muğla; kuzeydoğuda uşak illeri ile komşudur. yüzölçümü 11.868km2, denizden yükseltisi ise 428m'dir.


iklimi:
ili ege bölgesinde olmasına rağmen, ege bölgesinin iklimi tamamen görülmez. kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. ege bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir. denizli'de dağlar genel olarak denize doğru dik olduğundan, denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir.


nüfus:
ilin 2000 yılı nüfus sayımı sonucuna toplam nüfusu 851.029'dir. il merkezi nüfusu 275.480, ilçe ve beldeler nüfusu toplamı 410.796, köyler nüfusu 432.346'dür. nüfus yoğunluğu % 73'dür. merkez hariç 18 ilçe, 100 belediye, 372 köyü vardır. içişleri bakanlığı'nca sürdürülen mernis projesi çalışmaları neticesinde ilde de tüm vatandaşların % 97'sine vatandaşlık numarası verilerek nüfus işlemlerinde gerekli serilik sağlanmış ve işlemler sorunsuz olarak sürdürülmektedir.


tarihçe:
denizli'nin adı ve yeri [değiştir]denizli şehri, ilk defa bugün şehrin 6 km. kuzeyinde, eskihisar köyü civarında kurulmuştur. bu şehir m.ö. 261 - 245 yılları arasında, suriye kralı ii. antiokhos tarafından kurulmuştur. ii. antiokhos kente karısı laodike'nin adını vermiştir. laodike'nin kenti anlamına gelen "laodikeia" adını alan kent, m. s. 7. yüzyılda büyük bir depremle yıkılınca, kent bugünkü kaleiçi mevkiine taşınmıştır. türkler denizli havalisini zaptettikten sonra, kenti "ladik" adıyla anmışlardır. (bkz: www.pamukkale.edu.tr/laodikeia laodikeia kazıları)

denizli adına, tarihi kaynaklarda başka başka isimler olarak rastlamaktayız. selçuklu kayıtları ve denizli mahkemesi seciye sicilleri ladik ismini vermektedir. ibni batuta'nın seyahatnamesinde tunguzlu denilmektedir. mesalikullebsar'da da tunguzlu olarak kaydedilmiştir.

timurlenk'in zafernamesini yazan, serafettin zemdi tenguzlug ve tonguzlug gibi iki isimden bahsetmektedir. tensiz kelimesi eski türkçe'de deniz demektir. tunguzlu ise bugünkü imlasıyla denizli demektir. netice olarak denizli adi, tenguzlu ve tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan agıza, denizli kelimesi haline gelmesinden bugünkü şeklini almıştır.

Son olarak denizli escort sektörü ile de ünlüdür.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol