çocuk edebiyatı

fasa fiso
çocuk edebiyatı, 15 yaş altı çocuklar için konuları, karakterleri ve kullanılan dil özelleştirilerek hazırlanan edebi eserlerin oluşturduğu edebiyat koludur.

anton çehov gibi edebiyat dünyasının önemli bazı isimleri bu kavramın bir edebiyat türü olarak ele alınamayacağını, yalnızca ’doz’ olarak edebi vurgunun hafifletilerek sunulduğunu vurgulamakta ve bu tartışma sürmektedir. edebiyatın dozunun hafifleştirilmesine türk edebiyatından örnek olarak ömer seyfettin, kemalettin tuğcu eserleri ya da yaşar kemal, aziz nesin gibi yazarların çocuk öyküleri gösterilebilir.

akademik olarak net bir tanımı olmasa da, çocuklara yönelik edebi ürünler yeni bir sektör yaratmış; böylece, çocuk edebiyatı, bir edebiyat türü olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

çocuklara yönelik edebi eserleriyle dünya çapında en önemli isimlerden biri olan enid blyton, aynı zamanda yapıtları başka dillere en çok çevrilen ingiliz yazarlardan biridir. bu durum da, çocuk edebiyatına dünya çapında gösterilen büyük ilginin bir kanıtıdır.

türkiye’de, özellikle yalvaç ural ile öne çıkan çocuk dergiciliği ve gülten dayıoğlu gibi kimi yazarların roman ve öyküleri, bu alanın önemli eserlerinden sayılır.

çoğu zaman bu edebiyat türü içinde değerlendirilen masallar ise, akademik edebiyat tanımı içinde kesinlikle ayrı bir türdür ve çocuk edebiyatı içinde değerlendirilmez.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol