1950li yillarin basinda, izmirli 50 dolayinda taninmis isadami, izmirde eksikligi hissedilen yabanci dille egitim yapan yatili bir okulu sehirlerine kazandirmak amaci ile biraraya geldiler. arayislar sonunda, fransiz asilli varlikli bir levanten olan edmond giraudnun bornovaya 2 km uzakliktaki 220 donumluk cam agaclari ile kapli arazisini bu amac icin uygun buldular. gorusmeler sonunda edmond giraund, arazisini icindeki tarihi kosku ve guvercinkligiyle birlikte, bir okul yapilmasi kosuluyla, 26/3/1953 tarihinde sembolik bir bedelle ege koleji t.a.s.e devretti ve kendisi de sirket ortagi oldu. arazi uzerine, zengin bitki ortusu korunarak derslikler, yatakhaneler, yemekhane ve konferans salonu insa edildi. boylece, 1953-54 ogretim yilinada "ozel ege koleji" egitim ve ogretime basladi. okula ilk yil 38 yatili erkek ogrenci alindi.
1955 yilinda, milli egitim bakanliginca yurt capinda yabanci dille ogretim yapacak olan maarif kolejlerinin kurulmasi kararlastirilinca, izmirdeki maarif koleji icin uygun nitelikte bir yer aranmaya baslandi. zamanin basbakani adnan menderes ve milli egitim bakani celal yardimcinin, ege universitesinin temelini atmak uzere bornovaya geldiklerinde ziyaret ettikleri ozel ege koleji, adnan menderesin tercihleri dogrultusunda izmir koleji icin uygun goruldu. milli egitim bakanligi, araziyi ve okulu ozel ege koleji t.a.s.den satin aldi ve ozel ege koleji, izmir kolejine donusturulmus oldu.
okulumuz, eskisehir, istanbul/kadikoy, konya, samsun ve diyarbakir kolejleri ile birlikte turkiyenin ilk alti maarif kolejinden biridir ve 8 ekim 1955de ogretime baslayarak eskisehir kolejinden iki hafta sonra, 22 ekim 1955de ogtime baslayarak 2.sirayi almistir.
ilk yillarinda sadece yatili erkek kabul eden izmir koleji, 1964-65 ogretim yilindan itibaren orta ogretim genel mudurlugu karari ile karma ogretime basladi. bu yildan baslamak uzere gunduzlu kiz ve erkek ogrencilerde okula kabul edilmeya basladi.
1975 yilinda, milli egitim bakanligi karari geregince yurt capindaki maarif kolejlerin adlarinin "anadolu liseri"ne donusturulmesi uzerine, okulumuzun adi "izmir anadolu lisesi" olarak degistirildi.
1976-77 ogretim yilinda ise bu ad "bornova anadolu lisesi" olarak tekrar degistirildi. 1979-80 ogretim yili basida, o yila dek inonu lisesi binalarinda ogretim goren almanca anadolu lisesi ogrencileri de okulumuzda ogretime basladilar ve boylece okulumuz, ingilizce ve almanca bolumleri olmak uzere iki bolume ayrildi. ve yine ayni donemde, almanca bolumundeki kiz ogrencilerin bir kismi yatililiga kabul edildi. bu durumda yatakhane kapasitelerinin dolmaya baslamasi ile birlikte, aileleri izmir icinde oturan yatili ogrenciler gunduzluye ayrildi.
su anda bornova anadolu lisesi, yurdumuzun en buyuk ogrenci kitlesine sahip anadolu lisesidir. 1997-98 ogretim yilindan itibaren frnsizca bolumunun de acilma calismalari surdurulmektedir. boylece okulumuz, 3 yabanci dilde egitim veren ilk ve tek anadolu lisesi olacaktir.
http://bornova.ege.edu.tr/~orkunt/bal/indextr.html
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?