bilimsel yöntem

mentat
"bilimsel yöntem, olgusal nitelikli problem çözmenin, bilim üretmenin bilinen ve belli süreçleri olan en güvenilir yolu olarak kabul edilir

...

bilimsel yöntemin aşamaları:

1.güçlüğün sezilmesi
2.problemin tanımlanması(güçlüğün araştırılabilecek bir probleme dönüştürülmesi=
3.çözümün tahmin edilmesi(sınanmak istenen olası neden sonuç ilişkisinin ifade edildiği hipotezlerin kurulması ve/veya cevaplandırıldığında problem çözümüne katkı getireceği umulan soruların hazırlanması)
4.gözlenebilir sınayıcıların belirlenmesi
5.deneme ve değerlendirmelerin yapılması
6.raporlaştırma'dır"

bilimsel araştırma yöntemi - prof.dr. niyazi karasar
redleader
kendi kendini teyit etmek için sık sık kullanılan yöntem. deney yaparak sonuçlarınızı karşılaştırıyorsunuz ve tezinizi doğruluyorsunuz.

mesela aşağıdaki tam olarak bilimsel yöntem değildir:
ben gelip diyorum ki "elimdeki çubuk, 1500 yıllık bir taşa sürtünce pembe oluyor". sen taşa sürtüyorsun ve çubuk gerçekten pembe oluyor.

taş 1500 yıllık mı?
redleader
dün çıkan bir habere göre, maske takmanın oksijen seviyesini düşürdüğüne dair bir bulguya rastlanmamış.

cümleyi böyle kurmalarının sebebi, bilimsel yöntem ve istatistik analizinin çalışma yapısından kaynaklanıyor. az ama öz bir şekilde, deney ölçümleri şu şekilde yapılıyor.

ben bir hipotez atıyorum ortaya; maske takmak oksijen seviyesini düşürüyor. mantık kurallarına baktığımızda bunun karşı tezi, "maske oksijen seviyesini arttırır" - ama bilimsel yöntemde biz buna bakmıyoruz.

hipotezimizi alıyoruz, deneyimizi yapıyoruz, eğer sonuçlar hipotezimiz ile örtüşürse onu kabul ediyoruz. eğer veriler örtüşmesse, onu kabul edemiyoruz. "yanlıştır" da diyemiyoruz. sadece bu yaptığımız ölçüm bize bunu göstermiyor diyebiliyoruz.

hah şimdi, yukarıda sonucunu verdiğim deneyde ne yapmışlar. "maske oksijeni düşürür" tezini sunmuşlar. deneylerini yapmışlar. ve çıkan sonuç: aralarında bir bağlantı bulunamadı (kanıtlayamadık).

işte şimdi zurna deliğine hallendikleri kısım geldi. bu deneyleri kaç kişiye yaptıkları çok önemli. detaya girmeden; karşılaştırdığınız her gubun yaklaşık 150 kişi filan olması gerekiyor. bilim insanlarımız bu deneyi kaç kişiye yapmış?

28. 3'ü de reddetmiş, yani 25.

hadi öğrencidir, maske takmaya gönüllü insan bulamamıştır (2020 yılında), vs. vs. daha da komik kısmını söylüyorum, kandaki oksijen seviyesi ortalamaları maske takmadan önce %96.1, takarken %96.5, sonrasında da %96.3'müş.

bakın burası çokomelli, maske takarken kandaki oksijen yükselmiş. bu konuda buralarda bir entry vardı, hemşirenin biri vardı, o da maske taktıkça kandaki oksijen miktarı yükselmişti. maskeler fotosentez bile yapıyor len mq.

arkadaşlar bu bilimsel yöntem değildir, bu bir ucubedir. ama bu ucube, reddit'te 50 bin oy alıyor. ya da size şöyle söyleyeyim: buna oy verenlerın sayısı, deneye katılanlardan 20 bin kat daha fazla. nasa gibi sayı verdim size.

bitimeden önce, bu deney özelinde neyi yanlış yaptıklarını bir düşünelim. çünkü ben işimde böyle bir sonuç sunsam beni kovarlar; bu da beni sinir ediyor.
- maske öncesi, sırası ve sonrası ölçümleri 1'er saat ertelenerek yapılmalı. vücudumuz maske taktın, ölçtün 5 çıktı kadar hızlı bir şey değil.
- bu insanlar tüm deney boyunca aynı şeyi yapıyor olmalı. maskeden önce spor yaptırıp, maskeyle dinlenmesine izin vermek olmaz misal.
- 25 kişi değil, en az 150 kişi olmalı. fuck it, 1000 kişi yapın lan siz ortadoğudan adam kaçırıp üstünde deney yapan insanlarsınız.
- kandaki oksijen miktarı dışında başka ölçümler de yapılması, ki maskenin etkisi daha net anlaşılsın. misal nabzı ölçtüğünde kandaki oksijen miktarı daha yüksek ama nabız daha yavaş çıkıyorsa belki de vücuda gerekli oksijen gitmiyordur?

en son nokta olarak: dünya sağlık örgütünün başındaki adam'ın covid testi pozitif çıkmış.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol