sen beğendin ben aldim

walide sultan
ba$lik, nasrettin hocasi fikralarinin sonunda verilen ders niteliginde soz obeklerinden birisidir. nitekim, hocanin ba$liktaki sozlerle bitirdigi boyle bir fikra bile vardir.

hoca bir gun esegiyle pazardan donuyormu$. hayvanin acikmi$ olabilecegini du$unen hoca, e$egin boynuna yiyecek torbasini asmi$ yemesini beklemi$. fekat hayvan yemek istememi$. hoca bir daha eve gidinceye kadar ba$ka mola vermeyeceklerini de belirterek hayvana yemek konusunda israrda bulunmu$. lakin e$ek de kendi yememe israrini surdurunce, yola devam etmi$ler. e$ek ikide birde durup kendinden once ayni yoldan gecmi$ olan diger hayvanlarin di$kilarini kokluyormu$. bu durum bir iki derken hocanin dikkatini cekmi$. bu andan sonra, e$ek ne zaman bu koklama i$lemine giri$se hoca bunlari topluyor, bir torbada biriktiriyormu$. karni ac olan e$ek bir sure sonra yurumek istememis. hoca da anlayi$la davranip mola vermi$. once e$egin kendi torbasindaki yiyecekleri sunmu$. e$ek gene i$tahsiz davranip yemek istemeyince bu sefer yoldan topladigi hedelerin torbasini, e$egin boynuna asmi$.
e$ek korkunc bir tepki vermi$, oldugu yerde ziplayip, hoplayip, bagirarak bu torbadan kurtulmak istemi$. bunun uzerine nihayet, hoca ba$liktaki $eyi soylemi$;
itiraza hacet yok, sen begendin ben aldim, $imdi yiyeceksin.

edit: bu fikranin gercek hayata uyarlani$i $oyle olabilir;
gunumuzde, bir $eylerden $ikayet edenler, bir zamanlar o $eyleri begenenler olunca, $imdi bu torba da, burunlarina dayaninca, $ikayet etmeye seslerini yuksetmeye ba$lami$lardir. hocanin dedigi gibi; itiraza hacet yok, yarattiklari pisliklerden kendileri de nasiplerini alacaklardir.
(bkz: nasrettin hoca)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol