andrew john fletcher, 1961 doğumlu ingiliz müzisyen. şu anda depeche mode grubunun bir üyesi, klavye çalıyor ve kariyerinin ilk günlerinden beri bu grubun bir parçası.
andrew fletcher, 8 temmuz 1961’de nottingham, ingiltere’de dünyaya geldi. ailesi, annesi joy, babası john ve kardeşleri susan, karen ve simon’dan oluşuyordu. “boy brigade” adlı bir kulübe üye olduktan sonra burada depeche mode’un kurucularından vince clarke’la tanıştı.
fletcher, kariyerine vince clarke’la birlikte çaldığı “composition of sound” adlı grubun basçısı olarak başladı ancak daha sonra grubun sintisayzır elemanı eksikliğini kapatma yoluna gitti."composition of sound”da şu anda depeche mode’un bir üyesi olan martin gore da bulunuyordu. clarke, gore ve fletcher, dave gahan’ı da aralarına katarak depeche mode’u kurdu. bu sırada grup üyeleri başka işlerde de çalışıyorlardı, fletcher da sigortayla uğraşıyordu. ilk albümden sonra clarke gruptan ayrıldı ve yerine alan wilder geldi. fletcher, grupta hep geri planda kalan isim oldu, daha çok grubun organizasyonlarından sorumluydu. müzisyen, depeche mode için hiç şarkı yazmadı. bugüne kadar depeche mode’un finansal direktörü ve sözcüsü oldu. grupla ilgili haberleri, albüm tanıtımlarını ve turne programlarını basınla paylaşan, hatta kontratları imzlayan isimdi.
fletcher, medya ve depeche mode hayranları tarafından gruba müzikal açıdan fazla katkıda bulunmamasıyla eleştirildi. bunun nedenlerinden biri grubun ilk zamanlarında hiç öne çıkmamasıydı. grubun “a pain that i’m used to”, “the sinner in me” videolarında bas çalarken görünüyordu. bunun dışında hiç göz önünde olmadı. tüm bunlara rağmen fletcher, özellikle grup üyelerinin gözünde hep çok iyi bir müzisyen ve grubu bir arada tutan isim oldu.
fletcher, 1984’te en sevdiği yemek olan “toast hawaii” adında bir solo albüm kaydetti. albümdeki şarkıların hepsi yeniden yorumlamaydı ve öncü vokallerde fletcher vardı. hatta albümün kaydı esnasında piyano çalan martin gore ve alan wilder’dı, ayrıca albüm kapağının resmini de wilder çekmişti. ancak prodüktör daniel miller, albümün çıkması için ikna edilemedi. müzisyen aynı zamanda vokaldeki yetersizliği yüzünden de eleştirildi ve kendisi depeche mode’un vokal yapmayan tek üyesi konumuna geldi. konserlerde şarkı söylüyor gibi görünse de, genellikle mikrofonu kapalı oluyordu.
fletcher, 16 ocak 1993’te grainne mullan’la evlendi. ikili evlenmeden once, 25 ağustos 1991’de megan adlı kızları, 22 haziran 1994’te ise joseph adlı oğulları dünyaya geldi. fletcher 1990ların başında psikolojik anlamda sorunlar yaşadığı için bir süre hastanede kaldı ve gruba katkıda bulunamadı, turnelere katılamadı. hastaneden çıktıktan sonra kendini ailesine adadı ve 1992’de depeche mode’a geri döndü. ancak bu sırada grup çatırdamaya başladı. dave gahan’ın uyuşturucu, martingore’un alkol ve fletcher’ın psikolojik problemleri, üyelerin arasını açtı. fletcher’ın problemleri tekrar su yüzüne çıkınca, 1993-1994 devotional turnesinde yerine deryl bemonte getirildi.
fletcher, bu zor günlerinde kendini yeni projelere verdi. 2001 yılında, yeni yetenekleri keşfetmek adına “toast hawaii records” adlı bir şirket kurdu. ilk projesi “client” adlı grubun operasyonel anlamda tüm işlerini üstlenmesi, hatta gruba dj olarak da katkıda bulunmasıydı. 2004’te, depeche mode’un “playing the angel” albümüne konsantre olabilmek için projeye ara verdi.
fletcher’ın en sevdiği depeche mode şarkısı “world in my eyes”. chelsea futbol kulübü’nün bir taraftarı. depeche mode’un “violator” ve “music for the masses” adlı albümlerinin isim babası, bu isimler bir ropörtajında kullandığı cümlelerden alınmış. sahnede sürekli olarak sigara içiyor. depeche mode hayranları ona “andy fletcher” diye hitap ediyor. müzisyenin londra’da “gascogne” adlı bir restoranı bulunuyor.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?